OPET PROBLEMI ZA LONDON

‘VJERUJEM U TO VIŠE NEGO IKADA’: Škotska premijerka najavila mogućnost novog referenduma o neovisnosti!

Premijerka poluautonomne vlade Škotske Nicola Sturgeon rekla je u subotu kako danas više nego ikada vjeruje da će Škotska postati neovisna te su moguće sve opcije nakon referenduma kojim su se britanski birači izjasnili za izlazak iz Europske unije (Brexit).

Čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP)  obećala je da će “istražiti sve opcije” kako bi spriječila da se Škotska nađe izvan Europske unije, što je protivno volji škotskih birača koji su na referendumu glasali protiv Brexita.

“Velike izglede” ima održavanje novog referenduma o neovisnosti, rekla je Sturgeon na konferenciji SNP-a u Glasgowu.

“Nikad nisam dvojila u to da će Škotska jednoga dana postati neovisna zemlja”, rekla je te dodala “Danas u to vjerujem više nego ikada” (…)  no to će se dogoditi samo ako većina naših građana bude vjerovala da je neovisnost najbolji put za izgradnju bolje budućnosti.”

KAO VEĆINA NJIH, I OVAJ SE RAZVOD PRETVARA U NOĆNU MORU: Prijetnji je puno, ali jedna je ipak najopasnija

Vrlo važan tjedan pred Škotskom

SNP će prijedlog za održavanje referenduma predstaviti škotskom parlamentu idući tjedan, najavila je Sturgeon.

Na prvom referendumu o neovisnosti 2014. Škoti su glasali protiv neovisnosti. Međutim, kada Velika Britanija izađe iz EU, to bi značilo da bi i Škotska izašla mimo volje svojih građana koji su u lipnju sa 62 posto glasova glasali za ostanak u EU.

Sturgeon je najavila da želi Bruxellesu predložiti da Škotska ostane u jedinstvenom tržištu s Unijom. Priznala je ipak da će biti velik izazov uvjeriti ostale zemlje članice EU, koje i u vlastitim dvorištima imaju separatističkih zahtjeva, da prihvate jedinstveno rješenje za Škotsku nakon Brexita ili prime Škotsku kao novu članicu nakon Brexita.

FUNTA PROPADA: Brexit uništio britansku valutu, nikad nije bila niža u 3 godine

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr