PLENKOVIĆ U BUDIMPEŠTI

VIKTOR ORBAN SPREMAN ZA PRAVIČAN DOGOVOR O INI: ‘Ne želimo trovati izvrsne političke odnose naših vlada’

Mađarska je spremna postići pravičan dogovor o otkupu MOL-ovih dionica kako bi se zatvorilo pitanje koje predstavlja opterećenje u odnosima dviju država, rekao je u utorak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.

“Imamo izvrsne političke odnose između dvije vlade… ne želimo trovati te odnose pojedinačnim problemima poput Ine i MOL-a. Mađarska bi željela izaći iz tog pitanja što je prije moguće na pravičan način, a pravičan način je, po vama, ako ja to dobro shvaćam, da Inu dobijete natrag”, rekao je Orban novinarima nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

[VIDEO] PLENKOVIĆ SE SASTAO S ORBANOM U BUDIMPEŠTI PA ODBRUSIO SRPSKOM NOVINARU: ‘Jeste li vi u Hrvatskoj ili u Beogradu?’

Orban je naglasio da se u Mađarskoj na pitanje Ine i MOL-a gleda kao na poslovno pitanje, “iako mi kao mađarska vlada podupiremo pronalazak rješenja”.

Rekao je i da odnos Ine i MOL-a treba riješiti što je prije moguće te ponovno vratiti povijesno dobre odnose. “Kada se iz izvučemo iz tog pitanja koje truje odnose, sve ostale razine suradnje bit će ponovno dobre”, naglasio je mađarski premijer.

Iz problema Ine i MOL-a proizlaze i sva druga pitanja pa tako i pitanje hrvatskog članstva u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), rekao je Orban. “Ta pitanja su međusobno povezana”.

Plenković se susreo s Orbanom u okviru svog posjeta Mađarskoj povodom sastanka na vrhu predsjednika vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine koji je održan u ponedjeljak.

Povratak na Net.hr