IZRAZILI SU ZABRINUTOST

VIJEĆE EUROPE NEZADOVOLJNO NAŠIM SUSJEDIMA: Traže od BiH da provede presude europskog suda i podupiru izmjene izbornog zakona

Zabrinuti su jer vlasti i politički čelnici BiH još nisu postigli konsenzus o sadržaju potrebnih amandmana koji se trebaju unijeti u ustav

Odbor ministara Vijeća Europe (VE) pozvao je danas vlasti BiH da provedu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) i pozdravio sporazum vodeće hrvatske i bošnjačke stranke o izmjenama izbornog zakona i ustava.

Tijelo VE zaduženo za provođenje presuda ECHR-a je “ponovilo zabrinutost jer vlasti i politički čelnici BiH još nisu postigli konsenzus o sadržaju potrebnih amandmana koji se trebaju unijeti u ustav”.

Zadržavanje postojećeg diskriminirajućeg izbornog sustava predstavlja povredu zahtjeva Europske konvencije o ljudskim pravima i povredu obaveze BiH kao članice VE-a, istaknuli su ministri, prenose lokalni mediji.

KOMŠIĆ JE ZBUNJEN: ‘Milanović mi izgleda malo ausswinkl. Treba mu novo podešavanje’

Više presuda suda

Radi se o više presuda suda, a najpoznatija je ona u predmetu Sejdić-Finci koji su se žalili što se predstavnici manjina ne mogu kandidirati niti biti birani na najviše pozicije u državi.

Odbor je pozdravio sporazum predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića sredinom lipnja 2020. o početku pregovora o provedbi više presuda i o ustavnim i zakonodavnih amandmana u roku od šest mjeseci kako bi se osiguralo njihovo usvajanje u parlamentu prije kraja 2021. godine.

U okviru toga sporazuma dogovorena je i provedba presude ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića kojim se inzistira na osiguranju legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda kako bi se prestalo s praksom da brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate.

Povratak na Net.hr