NE IDE U POSJET

‘VIDIO SAM AMERIKU, PA TO JE NULA OD ZEMLJE’: Notorni Egzekutor zaprijetio da će ‘početi istraživati njihove grijehe’

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte uzvratio je američkim zastupnicima koji se protive mogućnosti da posjeti Bijelu kuću, rekavši da nikad neće ići u Sjedinjene Države jer ih smatra “nulom od zemlje”.

Duterte je odgovorio na primjedbe kongresmena iz Massachusettsa Jamesa McGoverna koji je u jednoj raspravi u četvrtak rekao da bi prosvjedovao protiv takva posjeta ako bi američki predsjednik Donald Trump pozvao filipinskog vođu.

Skupine za ljudska prava nezadovoljne Duterteom

Komisija za ljudska prava u kojoj su članovi Zastupničkog doma sastala se u četvrtak u Washingtonu te raspravljala o Duterteovu smrtonosnom jednogodišnjem ratu protiv droge u kojemu su ubijene tisuće filipinskih građana.

Skupine za ljudska prava rekle su da su mnoge te smrti bile policijske egzekucije, a tu tvrdnju vlasti odbacuju.

“Neće za mojeg mandata doći trenutak da odem u SAD, ma čak ni poslije”, rekao je Duterte, koji nikad nije tajio kivnost na SAD, najstarijeg saveznika svoje zemlje.

“Pa odakle vam momci to da ću ići  Ameriku?”, pitao je Duterte novinare referirajući se na McGoverna.

“Vidio sam Ameriku i to je nula od zemlje … bilo bi dobro da američki Kongres otvori svoju istragu o vlastitim kršenjima ljudskih prava, toliko mnogo ljudi ubijeno je u progonima zbog ratova na Bliskom istoku.. U protivnom, bit ću prisiljen i ja vas istraživati također. Počet ću s vašim starim grijesima”, rekao je.

Trump oduševljen filipinskim kolegom

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte razgleda oružje oteto islamistima u borbama na jugu zemljeFoto: AFP PHOTO / Philippine Army / Handout

NOTORNI EGZEKUTOR OPET DIVLJA: Filipinski predsjednik pohvalio se kako je nekoga usred leta bacio iz helikoptera!

Od Duterteovog dolaska na vlast odnosi Washingtona i Manille su se pogoršali a on je preusmjerio svoje diplomatske napore prema Moskvi i Pekingu.

Međutim, u travnju je američki predsjednik Donald Trump pozvao Dutertea u Bijelu kuću. Tada Duterte nije potvrdio svoj posjet.

Duterteov glasnogovornik je rekao da je Trump svojem filipinskom kolegi tada rekao da “sjajno obavlja posao”.

Transkript koji je procurio a dobio ga je New York Times navodi kako je Trump pohvalio Dutertea za njegov “nevjerojatan posao oko problema droga”.

Povratak na Net.hr