VIDEO/FOTO: Pronađeno 181 tijelo, obitelji poginulih traže odgovore tko je kriv

Među 298 putnika srušenog malezijskog zrakoplova na letu MH17 iz Amsterdama u Kuala Lumpur bila su 154 Nizozemca, 27 Australaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost ostalih 47 putnika zasad nepoznata, objavila je aviokompanija Malaysia Airlines. Sumnja se da je zrakoplov srušen raketom zemlja-zrak.

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je kako je jučerašnji dan bio “crni dan” za Nizozemsku a pad malezijskog zrakoplova vjerojatno najgora avionska nesreća u nizozemskoj povijesti.

“Ovaj predivni ljetnji dan završio je na najcrnji mogući način”, rekao je Rutte u svom obraćanju novinarima na aerodromu Shiphol u Amsterdamu, s kojeg je zrakoplov poletio.

Malaysia Airlines izdala je priopćenje u kojem stoji da je avion cijelo vrijeme bio u zračnom prostoru koji je odobrio ICAO (Međunarodna organizacija civilnih letova). MH17 tražio je dozvolu da leti na 35.000 stopa (10.850 metara) kroz ukrajinski zračni prostor, ali ukrajinska kontrola leta spustila ih je na 33.000 stopa (10.230 metara)

Oboren raketom zemlja-zrak

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, Anton Gerašenko, izjavio je da je avion oboren raketom zemlja-zrak, a na internetu se pojavio snimak koja navodno to i dokazuje.

Tijela su još bila zavezana za sjedala

Sve hitne službe su na terenu, a dosad je pronađeno kako je 181 tijelo, a da su krhotine iz olupine razbacane oko 15 km u promjeru.

Novinarka New York Timesa, kazala je kako je na mjestu događaja zatekla zastrašujući prizor. Neka su tijela, bila još pojasima zavezana za sjedala.

Proruski separatisti ispalili projektil?

Podsjetimo američke tajne službe također tvrde kako su projektil na zrakoplov najvjerojatnije ispalili proruski separatisti.
Ruski ministar vanjskih poslava Sergej Lavrov rekao je kako Rusija nema nikakvu namjeru uzeti crne kutije s mjesta pada zrakoplova.

Putin pozvao na primirje

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Ukrajince i proruske separatiste na primirje i pregovore.

Više zrakoplova koristilo istu rutu

Nekoliko je putničkih zrakoplova u četvrtak letjelo istom rutom kojom se, prije nego što je srušen iznad Ukrajine, kretao i zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17, izvijestio je u petak malezijski ministar prometa Liow Tiong.

“Samo nekoliko sati prije nesreće nekoliko je putničkih zrakoplova raznih aviokompanija koristilo istu rutu. Piloti zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 nisu dobili nikakve naputke u zadnji trenutak da trebaju promjeniti rutu tijekom leta”, kazao je Tiong.

Postoji puno naznaka da je zrakoplov srušen i počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Ti su nam događaji još jednom pokazali da je nužno političko rješenje i prije svega da je Rusija također odgovorna za ono što se događa u Ukrajini u ovom trenutku”, rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Dodala je da upućuje “vrlo jasan poziv ruskom predsjedniku i vladi da pridonesu postizanju potitičkog rješenja”.

Povratak na Net.hr