VIDEO: Ruski ‘brod duhova’ pluta Atlantikom i mjesec dana se ne zna gdje je

Kruzer imena ‘Ljubov Orlova’ pluta Atlantskim oceanom još od 24. siječnja. Tada je, naime, pukao kabel za vuču kojim je bio pričvršćen za remorker. Nakon dvije godine koje je proveo u kanadskoj luci zahrđali je brod trebao biti otegljen u Dominikansku Republiku.

Kabel kojim su ga pokušavali odvući na groblje brodova pukao je dva puta, a nakon drugog puta – kruzer je nestao. On je, naime, 23. siječnja krenuo iz Kanade, no već 24. sajla puca.

Nakon toga je pričvršćen na brod za opskrbu jedne off shore naftne kompanije, međutim, kabel ponovno puca i “Ljubav Orlova” počinje plutati u međunarodnim vodama. U Dominikanskoj je Republici trebao biti rastavljen zbog iskorištavanja metala.

Brod bez kormilara predstavlja veliku opasnost za druge brodove – budući da nema ni svjetala niti posade, prenosi AFP. Dakako, prijeti i okolišu.

Kanada pere ruke

“U slučaju sudara, potonuća ili bilo koje druge nesreće ‘Ljubov Orlova’ će odmah ispustiti gorivo, piralen i druge toksične tekućine, azbest, živu i drugi nerastvorivi plutajući otpad”, izvijestila je francuska ekološka udruga Robin des Bois u priopćenju kojim je javnost obaviještena da gotovo mjesec dana ovaj brod još uvijek nije lociran. Vjeruje se da se kreće prema Irskoj.

Država Kanada pere ruke – navode da je za njegovu sudbinu, od trenutka ulaska u međunarodne vode, fantomski kruzer isključivo briga vlasnika iz Rusije.

Povratak na Net.hr