VIDEO: Rijeka prosvjednika protiv ‘Orbanistana’

Mađari su početak nove 2012. godine obilježili – demonstracijama. Naime, u ponedjeljak je više desetaka tisuća ljudi prosvjedovalo u Budimpešti zbog novog Ustava, koji nazivaju štetnim za demokraciju.

Prosvjed pod geslom “Opet će biti republika” okupio je oko 100.000 prosvjednika na jednoj od glavnih budimpeštanskih prometnica. Građani su vikali slogane protiv vlade premijera Viktora Orbana i nosili transparente s natpisima “Dosta je!”, “Orbanova diktatura” i “Orbanistan”.

Naime, novim je Ustavom predviđeno da se ime Republika Mađarska mijenja u Mađarska, izričito se spominje Bog, brak se definira kao zajednica između muškarca i žene, te piše da život počinje začećem.

Istodobno za vrijeme prosvjeda, premijer Orban i članovi vlade u zgradi Državne opere slavili su stupanje na snagu novog ustava, kojim je – kažu – završena potpuna transformacija iz komunističkog u demokratsko društvo koja je počela 1989. godine.

Inače, novi mađarski ustav kritizirala je Europska unija, američka državna tajnica Hillary Clinton i Amnesty International.

Povratak na Net.hr