VIDEO: Prosvjednici se odbili razići nakon što je stupio na snagu policijski sat

Oko 150 osoba ostalo je u ranim jutarnjim satima u nedjelju, nakon što je stupio na snagu policijski sat, na ulicama Fergusona, predgrađa St Louisa u kojem je prošlog tjedna bijeli policajac ustrijelio afroameričkog tinejdžera, što je izazvalo velike rasno motivirane nemire.

Prosvjednici su se odbili razići u ponoć kada je stupio na snagu policijski sat i policija je na njih bacila dimne bombe pa se dio njih ipak počeo razilaziti.

Uoči početka policijskog sata na ulice su izašle stotine stanovnika no većina se prije ponoći mirno razišla.

Guverner američke savezne države Missouri Jay Nixon proglasio je izvanredno stanje i uveo policijski sat u Fergusonu. Policijski sat će biti na snazi od ponoći do pet sati ujutro.

‘Oči svijeta uperene su u nas’

Nixon je rekao da vlasti “ne mogu dozvoliti pljačke i kriminal noću, da ne mogu imati preplašene ljude” i da mir mora biti uspostavljen kako bi pravda bila zadovoljena.

“Oči svijeta uperene su u nas. Ovo je test za zajednicu, bilo ovu ili bilo koju drugu – može li razbiti krug straha, nepovjerenja i nasilja i zamijeniti ih mirom, snagom i pravdom”, kazao je.

Na istrazi ubojstva 18-godišnjeg Browna radi ministarstvo pravosuđa i agenti FBI-ja.

Na ulicama interventna policija

Na ulice Fergusona u subotu je izašla interventna policija, kako bi spriječila nove izgrede.

Prosvjednici su provalili u nekoliko trgovina i bocama gađali prodavaonicu koju je, prema policijskoj snimci što ju je objavila televizija CCTV, prije ubojstva pokušao opljačkati 18-godišnji Michael Brown. Na snimci se vidi kako Brown krade i maltretira vlasnika.

Rasplamsane tenzije

Tenzije u Fergusonu rasplamsale su se u petak, pošto je policija prvo objavila ime svog pripadnika, 28-godišnjeg Darrena Wilsona koji je smrtno ranio Browna, a onda objavila dokumente koji navodno dokazuju da je Brown opljačkao trgovinu prije nego što je ubijen.

//www.youtube.com/embed/6WggJUN039k

Do novih prosvjeda došlo je unatoč pozivima Brownove obitelji na smirivanje stanja. Obitelj kaže da Brown nije bio ‘savršen’, ali su kritizirali pokušaj policije da objavom snimke ‘opravda ubojstvo u stilu egzekucije’.

Policija je kasnije objavila da policajac koji je 9. kolovoza ustrijelio Browna nije znao da je tinejdžer osumnjičen za pljačku i da ne postoji povezanost između pucnjave i pljačke.

Povratak na Net.hr