VIDEO: Mubarak hapsi, otima i progoni novinare

Pristaše egipatskog predsjednika Mubaraka na ulicama Kaira napadale su novinare, dok su snage sigurnosti počele opstrukciju i zadržavanje novinara koji prate nemire što prijete rušenjem njegovog 30-godišnjeg režima.

“Ovo je mračan dan za Egipat i mračan dan za novinarstvo”, rekao je Joel Simon, izvršni direktor Odbora za zaštitu novinara (CPJ), nevladine udruge sa sjedištem u New Yorku.

“Sustavni i stalni napadi koje je dokumentirao CPJ ne ostavljaju nikakvu sumnju da se radi o orkestriranom naporu vlade čiji su cilj zaustavljanje vijesti. Uz takav razvoj događaja, Egipat nastoji stvoriti informacijski vakuum, što ga stavlja u društvo najgorih tlačitelja u svijetu, zemalja kao što su Mianmar, Iran i Kuba”, rekao je Simon u priopćenju.

“Smatramo predsjednika Hosnija Mubaraka osobno odgovornim za ovu akciju bez presedana i pozivamo egipatsku vladu da odmah načini zaokret”, dodao je čelnik CPJ-a.

Samo u protekla 24 sata, CPJ je zabilježio 30 zatvaranja, 26 napada na novinare i osam slučajeva oduzimanja opreme. Pored toga, agenti u civilu i odorama snaga sigurnosti navodno su ušli u najmanje dva hotela u Kairu koje koriste strani novinari kako bi im zaplijenili opremu. U srijedu je CPJ također dokumentirao brojne napade, zatvaranja i oduzimanja opreme. Mubarakove snage sigurnosti napale su novinare iz zemlje i svijeta, njihove mete su egipatski i drugi arapski novinari, ruski i američki novinari, Europljani i predstavnici medija iz Južne Amerike, ističe CPJ.


Mohamed Abdel Dayem, koorinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, izrazio je zabrinutost za sigurnost novinara i zbog spriječavanja njihovog svjedočenja o ključnim trenucima egipatske povijesti.

Vladini dužnosnici, provladini novinari i komentatori lojalni Mubaraku u posljednja su dva dana angažirani u sustavnoj kampanji u kojoj se novinari, posebno strani, predstavljaju kao “izraelski špijuni” i strani provokatori, kojima je cilj destabilizirati Egipat.

Među novinarima pritvorenima u četvrtak su voditeljica dopisništva The Washington Posta u Kairu Leila Fadel i fotografkinja lista Linda Davidson. Corban Costa i Gilvan Rocha s brazilske radio-televizije su zatvoreni i oduzeta im je oprema. Petočlana ekipa poljske nacionalne televizije TVP također je pritvorena, a jedna kamera im je razbijena.

Neki nestali, a neki završili u bolnici

The New York Times je izvijestio da su dva njegova reportera pritovrena tijekom noći u Kairu. Novinarka kanadskog lista Globe and Mail, Sonia Verma, je tri sata bila u zatočeništvu vojske.

Video novinara CNN-IBN Rajesha Bharadwajma vojne snage odvele su s trga Tahrir i njegova je sudbina zasad nepoznata, navodi CPJ.

Američki Fox News je izvijestio da su njegov dopisnik Greg Palkot i producent Olaf Wiig hospitalizirani nakon što su ih pretukli prorežimski prosvjednici u Kairu.

U nemirima u Kairu napadnuti su i novinari drugih medija.
Predsjednik Hosni Mubarak izjavio je kako mu nije važno što ljudi o njemu misle, ali da mu je važna sudbina Egipta.

“Trenutačno me brine samo moja država te se brinem za Egipat”, rekao je Mubarak.

Za ABC je u četvrtak izjavio kako mu je dosta biti predsjednik te da bi volio otići s dužnosti, ali ne može, jer se “boji da bi zemlja potonula u kaosu”.

Obamina administracija pregovara s egipatskim dužnosnicima o prijedlogu da Mubarak odmah podnese ostavku te preda vlast prijelaznoj vladi kojoj bi na čelu trebao biti Omar Sulejman. Kako se nagađa, Mubarak bi u petak, 4. veljače mogao odstupiti s dužnosti. Njegovi politički protivnici kažu da je to ‘Dan odlaska’.

Vezani članci:

arti-201102030035006
arti-201102030945006

Povratak na Net.hr