RAT U IRAKU

VIDEO IZ SAMOG SREDIŠTA MOSULA: Barbari ISIS-a usred paljbe šire propagandu – ‘Ne vjerujte lažima sa Zapada!’

Počela je velika ratna akcija u Mosulu, čime se džihadiste Islamske države pokušava istjerati s tog teritorija. Iako gube ljudstvo i kontrolu, ISIS-ovci i dalje šire propagandu, što pokazuje i danas objavljeni video iz središta Mosula.

Oko tog se grada vode velike borbe, no ISIS želi pokazati kako se život tamo odvija normalnim tijekom. Prikazuju gungulu na ulicama, gužvu na tržnici, nasmijane građane i pune kafiće.

‘ Hvala Bogu da se ovdje ne događa ništa. Ovdje je sigurno i život teče normalno. Ne vjerujte lažima sa Zapada’, galamio je jedan taksist.

Njemu se pridružio još jedan prolaznik.

TISUĆE BJEŽE IZ MOSULA: ‘Zvjerski trpaju civile u zgrade koje su meta bombardiranja!’

‘Sve je odlično’

‘ Pogledajte ulice! Situacija je odlična, ljudi uživaju izvan svojih kuća, nitko se ne boji. Evo, baš sad sam se vratio s tržnice’, kazao je u videu.

Ipak, građani koji se ne pojavljuju u propagandnim videima džihadista ISIS-a svjedoče kako je situacija u samom gradu paklena. Tvrde kako su militanti posljednjih dana sve nervozniji i nasilniji te da se kažnjava i svaki krivi pogled. Opsjednuti su mišlju da su špijuni posvuda.

‘Kod jednog mog susjeda pronašli su mobilnu SIM karticu. Ubili su ga ispred kuće, a njegova je obitelj sve gledala’, rekli su svjedoci za AP.

Nekoliko dana ranije, ISIS-ovci su pogubili petoricu muškaraca na glavnom trgu.

‘Situacija u gradu ne može biti lošija. Posljednjih 40 dana smo bez hrane, vode i plina.’

U TIJEKU KLJUČNA BITKA ZA ISIS-ov CENTAR MOĆI, A DŽIHADISTI TVRDE: ‘Sve je to laž! Normalno živimo. Na ulicama se pije čaj i jede kebab’

Militanti su u panici

Džihadiste je uhvatila paranoja, zbog čega se sve rjeđe voze automobilima.

‘U smrtnom strahu su od američkih aviona. Po gradu se voze samo biciklima i motorima.’

Osim njih, za svoj život strahuju i civili.

‘Tresu se kuće, trese se zemlja. Kad počne napad, supruga se odmah počne moliti. Bojim se da bismo mogli i mi nastradati’, rekao je jedan od civila.

Povratak na Net.hr