VIDEO: Građani palili gume, kamenjem gađali zgradu vlade

Nezadovoljni građani Tuzle u srijedu su prosvjedovali na ulicama tog grada na sjeveroistoku BiH. Bosanskohercegovački mediji javljaju da je u prosvjedima sudjelujovalo oko tisuću ljudi, nezadovoljnih rastućom nezaposlenošću i teškom situacijom u tvrtkama.

Cijeli jedan dio grada je bio blokiran, a u jednom trenutku prosvjed je eskalirao te su prosvjednici bacali kamenje na zgradu vlade Tuzlanskog kantona, razbijajući stakla na zgradi. Po ulicama su pobacani kontejneri, a gradom se širi dim od guma koje su prosvjednici zapalili kod zgrade vlade. Po informacijama koje su iza 18 sati objavile Nezavisne novosti, u prosvjedima su ozlijeđene 23 osobe, od čega 17 policajaca i šest civila. Uhićeno je 27 osoba.

//www.youtube.com/embed/dr31_jLWOmo

Prosvjedi su počeli ujutro, kada su predstavnici sindikalnih organizacija Dita, Konjuh, Guming, Polihem i Poliolchem, zatim Facebook grupa “50.000 ljudi na ulice za bolje sutra”, predstavnici Udruženja nezaposlenih TK-a, te brojni umirovljenici i građani blokirali prilaze zgradi suda i tužiteljstva. Građani su prosvjede nastavili ispred zgrade vlade kantona, a u jednom su trenutku ušli u zgradu, na što su intervenirali policajci, pri čemu je ozlijeđen jedan kamerman.

Iz kantonalne vlade rekli su kako su im vezane ruke za rješavanje problema radnika spomenutih poduzeća.

//www.youtube.com/embed/a0NdeFos21Q

“Unatoč tome, Vlada je spremna uključiti se u traženje rješenja, poštujući načela socijalne osjetljivosti ali i pravne države. Od jutros smo više puta pozvali na razgovor predstavnike radnika ovih poduzeća. Međutim oni traže da Vlada primi desetine predstavnika. Tu nema razgovora”, poručili su iz vlade.

Povratak na Net.hr