Play ponuda

POZAR USRED MOSKVE / Gorio manastir gdje su pokopani Cehov, Hruscov, Jeljcin...

shimmer fallback

U nedjelju navecer izbio je veliki pozar u moskovskom Novodevicij manastiru. Rijec je o objektu koji je pod zastitom UNESCO-a i jednom od najpoznatijih ruskih manastira.

16.3.2015.
8:43
Play ponuda

Pozar je izbio oko 22 sata i zahvatio cak 100 metara kvadratnih. Unutrasnjost nije zahvacena, a prema prvim informacijama nema ozlijedenih, pise N1.

Zamjenik gradonacelnika Moskve Pjotr Birjukov rekao je da bi uzrok izbijanja pozara mogla biti neopreznost. Agencija RIA Novosti prenijela je da je u gasenju sudjeovalo 113 vatrogasaca s 29 sredstava za gasenje pozara.

Plamen se prosirio na nekoliko nivoa skela kojima je zvonik ograden i isao je i do 70 metara uvis, dok su se pored njega zapalile i dvije radnicke barake i stablo drveta, navodi Interfaks. Rijec je o manastiru koji se nalazi nedaleko od Kremlja.Inace, toranj je okruzen skelama, jer je u fazi rekonstrukcije.

Izgraden je 1524. godine, a pod zastitom je UNESCO-a je od 2004. Poznat je i po tome sto su u groblju, koje pripada manastiru, sahranjeni brojni ugledni gradani Rusije, poput pisca Antona Cehova, bivseg lidera SSSR-a Nikite Hruscova, bivseg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina. https://www.youtube.com/embed/aaKM7au74io

Play ponuda
Play ponuda