Gen FOXD1

VELIK USPJEH ZNANSTVENIKA: Otkriven glavni uzročnik spontanih pobačaja?

Znanstvenici su povezali mutacije specifičnog gena s povećanom opasnošću od ponavljanog spontanog pobačaja što otvara put prema boljoj dijagnozi i liječenju žena pogođenih tom pojavom, objavljeno je u znanstvenom časopisu Royal Society Journal Open Biology.

SVAKO ZLO ZA NEKO DOBRO: Jutarnje mučnine kod trudnica povezane s manjim rizikom od pobačaja

Gen FOXD1 prvi put je bio identificiran u laboratorijskih miševa, napisala je ekipa znanstvenika u časopisu Royal Society Journal Open Biology u srijedu.

Istraživanjem su obuhvatili 556 žena koje su bile pogođene “ponovljenim spontanim pobačajima” (engleska kratica RSA). Cilj im je bio ispitati imaju li te žene mutacije istoga gena i utvrdili da – imaju.

‘NISAM ZNALA DA SAM TRUDNA’: Doktori joj rekli da je pobacila, sedam mjeseci kasnije – veliki šok!

Ponovljeni spontani pobačaj definira se za ženu koja je imala tri ili više spontanih pobačaja u prvih pet tjedana trudnoće. Kontrolna skupina od 271 žena koje ne pate od RSA također je bila uključena u studiju.

“Ustanovili smo da žene s mutacijama FOXD1 imaju statistički visok rizik da budu pogođene RSA”, kazali su znanstvenici.

Također su pronašli jednu varijantu koja je prisutna samo u kontrolnoj skupini žena koje nisu imale spontani pobačaj, pa su postavili hipotezu da bi ih ta varijanta mogla štititi od spontanih pobačaja.

Povratak na Net.hr