OTVORENO PISMU

VELIKA POBUNA ZNANSTVENIKA: Tvrde da je podrijetlo koronavirusa i dalje misterij, kritiziraju WHO i pozivaju na novu istragu

‘Cilj otvorenog pisma je dobiti potvrdu, na globalnom planu, da još uvijek nitko nije identificirao izvor virusa SARS-CoV-2 te da treba nastaviti tražiti’

Svijet nije ništa bliže saznanju o podrijetlu covida-19, usprkos istrazi skupine svjetskih stručnjaka pod vodstvom WHO-a provedene u siječnju u Kini, tvrdi danas jedan od autora otvorenog pisma u kojem se poziva na novu istragu o pandemiji koronavirusa.

Otvoreno pismo potpisalo je 26 svjetskih stručnjaka među kojima je i Nikolai Petrovsky, stručnjak za cjepiva na Sveučilištu Flinders u Adelaideu, Australiji. “U ovom trenutku ne znamo ništa više nego prije godinu dana”, rekao je Petrovsky.

WHO PRIGRLIO NOVU KINESKU TEORIJU? Kažu da koronavirus nije pobjegao iz laboratorija, sad im je ‘na piku’ nešto drugo

WHO na udaru kritika

U siječnju je tim znanstvenika koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) posjetio bolnice i istraživačke institute u Wuhanu u središnjoj Kini gdje je prvi puta identificiran novi koronavirus, kako bi otkrili podrijetlo covida-19. No ta se misija našla na udaru kritika, a WHO je obasut optužbama da se uvelike oslanjao na previše politički kompromitirane kineske podatke i terenski rad.

Članovi tima i sami su rekli da je Kina bila suzdržljiva u dijeljenju ključnih podataka koji bi mogli upućivati da se bolest širila mjesecima prije nego je prepoznata. U otvorenom pismu stoji da misija WHO-a “nije imala mandat, neovisnost, ili potreban pristup da provede potpunu, neometanu istragu” o teorijama o podrijetlu covida-19.

“Sve pretpostavke su i dalje na stolu, a ja tek trebam vidjeti barem jedan dio neovisnog znanstvenog dokaza koji bi isključio neke od njih”, rekao je Petrovsky.

KORONAVIRUS NIJE POBJEGAO IZ LABORATORIJA: Objavljeni su prvi rezultati velike istrage – dokazi upućuju na šišmiše

UGLEDNI AMERIČKI LIST PIŠE: ‘Kineske vlasti odbile su istražiteljima WHO-a dati podatke o ranim slučajevima Covida’

Besmisleno odbacivanje pretpostavki

Voditelj misije WHO-a Peter Ben Embarek je ipak, kako se čini, isključio mogućnost da je virus “pobjegao” iz laboratorija u Wuhanu.

Petrovsky, međutim, smatra da “nema nikakvog smisla” isključiti bilo koju mogućnost, dodavši da je cilj otvorenog pisma “dobiti potvrdu, na globalnom planu, da još uvijek nitko nije identificirao izvor virusa SARS-CoV-2 te da treba nastaviti tražiti”.

“Trebamo biti otvoreni za sve i ako odbacimo neke pretpostavke jer ih se smatra previše osjetljivim, to nije način na koji znanost funkcionira”, istaknuo je Petrovsky.

NEMAJU BAŠ NEŠTO DOBRE VIJESTI: ‘Čovječanstvo se neće osloboditi covida-19 do kraja ove godine. To nije realno…’ 

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr