DOBA KORONE

IZNENADNA ODLUKA BRITANACA IZAZVALA KAOS: Veliki udar na španjolski turizam, a ljuti su i Britanci: ‘Dosta sam frustrirana’

Mjera da se Španjolska makne s popisa zemalja sigurnih za putovanja objavljena je u subotu navečer i na snagu je stupila od ponoći ne ostavljajući putnicima vremena da je izbjegnu

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u nedjelju je stao uz naglu odluku svoje vlade da nametne dvotjednu karantenu putnicima koji se vraćaju iz Španjolske, koja je izazvala ljutnju i zbunjenost među turistima.

Mjera da se Španjolska makne s popisa zemalja sigurnih za putovanja objavljena je u subotu navečer i na snagu je stupila od ponoći (23 sata GMT u subotu), ne ostavljajući putnicima vremena da je izbjegnu.

KAKO DRUGE ZEMLJE PROPISUJU MASKE: Španjolska najstroža, traži od građana da ih nose i kući, Kanarski otoci objavili jezivo upozerenje

Ministar tvrdi da je to ‘pravodoban odgovor’

Raab je uvođenje karantene opravdavao kao “pravodoban odgovor” na porast broja zaraženih u Španjolskoj u petak, najnoviji u višemjesečnom porastu broja zaraženih. Mjera je također teško pogodila španjolski turistički sektor upravo kad se počeo oporavljati od višemjesečne karantene i ograničenja putovanja.

U madridskoj zračnoj luci Emily Harrison, koja putuje u London, suočila se s izglednom dvotjednom izolacijom.

“Vrlo je loše što je došlo tako iznenada i nismo imali vremena pripremiti se, tako da su sada svi u panici”, rekla je Harrison iz Essexa. “Morali smo ići na vjenčanje i planirali smo posjetiti prijatelje koje dugo nismo vidjeli i sada moramo otkazati sve te planove, stvarno je dosta uznemirujuće”, rekla je.

‘Dosta sam frustrirana, osjećali smo se sigurni’

Španjolska je na popisu zemalja za koje je britanska vlada rekla da su sigurne za putovanja – što znači da turisti koji se vrate kući ne bi trebali ići u karantenu. Međutim u nekoliko zadnjih tjedana broj zaraženih se povećao, zbog čega su mnoge regije uvele pravila za nošenje maski posvuda. a u nekoliko područja uključujući Barcelonu građani su pozvani da ostanu kod kuće.

“Da budem iskrena, dosta smo frustrirani, jer zapravo smo se osjećali sigurni u Španjolskoj”, rekla je britanska turistica Carolyne Lansell, u vezi s odlukom o karanteni. Ona je letjela na Ibizu iz Madrida na desetodnevni odmor prije povratka kući.

Prošle godine Britanci su činili više od 20 posto, odnosno najveći udjel po nacionalnosti,  stranih posjetitelja u Španjolskoj.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr