KRIV JE INSAJDER?

VELIKA AKCIJA FBI-ja i CIA-e: Žestoka potraga za ‘krticom’ koja je objavila stotine tajnih dokumenata

FBI i CIA istražuju stotine potencijalnih sumnjivaca u slučaju jednog od najgorih propusta sigurnosti u povijesti CIA-e.

Objava ‘Trezora 7’ sadržavala je na stotine visoko tajnih dokumenata.

Zajednička istraga i potraga FBI-ja i CIA-e vezano za ‘Trezor 7’ počela je prošlog mjeseca. Izvješće objavljeno prošli mjesec bacilo je svjetlo na digitalni arsenal CIA-e i načine na koje hakiraju u računalne sustave i pametne uređaje poput telefona i televizija. Tisuće visoko tajnih dokumenata koje su dosad bile zaštićene visokom razinom sigurnosti te obavještajne agencije sada su dostupne svijetu zbog WikiLeaksa.

To je napravio netko iznutra

Izvor proboja u sustav, kako vjeruju FBI i CIA, vjerojatno je jedan od stotina agenata ili radnika koji su imali fizički pristup materijalu. Zapravo, ni FBI ni CIA ne vjeruju kako se radi o hakeru izvana. Te sumnje slažu se s onime što je WikiLeaks rekao u izjavi kojom su najavili ‘Trezor 7’.

‘Čini se da su arhive cirkulirale među bivšim hakerima i izvođačima radova na neovlašten način, od kojih je jedan omogućio WikiLeaksu dijelove tih arhiva.’

Neimonovani izvor iz redova američkih obavještajaca rekao je za Reuters kako je CIA to očekivala od kraja 2016.

FBI i CIA hitro otvorili istragu

FBI i CIA koordinirali su izvještaje o incidentu te je kriminalna istraga otvorena već dan nakon objave, objavio je tada Washington Post, bazirano na izjavi bivšeg obavještajca koji je rekao kako ‘očekuje još jedan veliki lov na krticu’.

Bivši zamjenik direktora CIA-e Mike Morell rekao je u tjednu nakon objave da je curenje tih podataka morao biti posao obavljen iznutra, budući da su se podaci nalazili na vrhunski tajnoj mreži agencije, koja nije povezana ni sa jednom drugom mrežom, prenosi RT.

I zviždač Edward Snowden rekao je kako bi samo insajder mogao obaviti takav posao.

Prošlog tjedna, u svojem prvom obraćanju javnosti s pozicije direktora CIA-e, Mike Pompeo napao je WikiLeaks, rekavši da se radi o ‘nevladinom neprijateljsko nastrojenom obavještajnom servisu kojem često pomaže netko poput Rusije’ te nazvao Juliana Assangea demonom.

Assange mu je jučer vratio, optuživši ga da napada WikiLeaks u svrhu publiciteta.

‘Razlog zbog kojeg Pompeo napada WikiLeaks jest zato što zna da otkrivamo razne vrste ilegalnih aktivnosti CIA-e, stoga preventivno napada’, rekao je Assange.

Povratak na Net.hr