UGLEDNI ANALITIČAR

VEĆ SMO VIDJELI TRUMPA, I ZVAO SE BERLUSCONI: ‘Amerikanci su se smijali, ali sad više nije smiješno’

Mnogi fenomen Donalda Trumpa promatraju kao novinu u svjetskoj politici, no s time se ne slaže i ugledni povjesničar i analitičar, Britanac John Foot. On tvrdi da smo notornog Trumpa već vidjeli, i to u liku dugovječnog talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Talijanski je premijer obećavao svašta i zanemarivao istinu – završio je kao treći najdugovječniji premijer, analizira Foot za Guardian.

‘Stalno pričaju kako fenomen Trumpa pokazuje da smo ušli u novu eru politike, no činjenica je zapravo da smo u novoj eri već 22 godine, otkako je uspješni poslovni čovjek poslao videovrpcu talijanskim vijestima. Silvio Berlusconi tim je putem najavio da preuzima igru. Prva reakcija bila je podsmjehivajne, oporbenjaci su na njego politički pokret gledali kao na zafrkanciju.

No, Forta Italia postala je najveća stranka. Berlusconi je ljevici, osim pobjede, uzeo i glasače. Talijanskom politikom nastavio je dominirati sljedećih 20 godina, pobjedama na izborima 2001. i 2008. godine.

Sličnost Trumpa i Berlusconija

Kako navodi John Foot, Trump i Berlusconi veoma su slični. Obojica su uspješni poslovni ljudi koji se bore s mutnim poslovima s kojima su povezane njihove kompanije – porez, računovodstvo, offshore računi, itd. Berlusconijeva privlačnost bila je u anti-establišmentu, on je populist i uvijek je naglašavao svoju ‘jedinstvenost’. Baš kao što to čini i Trump. Berlusconiju politička stranka nije trebala, baš kao što Trumpu ne trebaju Republikanci.

Berlusconijevu političku karijeru obilježili su gafovi i ispadi, u kojima su dominirali seksistički, homofobni i rasistički stereotipi. Vjerovao je kako je ženama neodovljiv. Berlusconi je pokušavao istovremeno biti i Casanove i obiteljski tip, koji je brinuo o svoje petero djece.

Izborne kampanje fokusirale su se isključivo na njegov lik. Bivši gradonačelnik Rima je pokušao voditi kampanju protiv njega tako da mu uopće ne spomene ime, pa je doživio teški poraz.

Berlusconi je svoje gafove većinom opravdavao time da je ‘pogrešno shvaćen’, ili pak ‘žrtva neprijateljskih medija’. Teško je prihvaćao poraze, a i iznosio neutemeljene tvrdnje o namještanju izbora. Podsjeća li vas to na nekoga, pita se Foot.

Izmišljao neprijatelje

Bivši talijanski premijer izmislio je neprijatelje protiv kojih je mogu mobilizirati pristaše – sudstvo, medije, politiku, žene, komunizam, EU i euro. Obično se predstavljao kao običan čovjek koji samo naglas kaže ono što misli. Znao je da većina glasačke baze ima kratko pamćenje, pa je obećavao sve i svašta.

Berlusconijevi su skandali slabo utjecali na podršku glasača, baš kao i kod Trumpa. Svaka kriza dodatno ga je osnažila. Poruka koju je slao glasila je – nemojte plaćati porez, pričajte što vam padne na pamet.

Berlusconi je s vremenom postao toliko moćan da je preko zakona sebi pokušao osigurati imunitet od kaznenog progona. Na svu sreću, talijanski ustav to ne dopušta. Njegova privlačnost ima korijene u mržnji prema politici i političarima, koja je sad prešla u druge oblike populizma.

Amerikanci su se smijali, ali sad im više nije smiješno

Berlusconijev fenomen pokazuje da političar može doći na vlast u jednoj od najmoćnijih zemalja Europe. Za SAD je to lekcija, jer su i Berlusconija smatrali klaunom, no na kraju se nitko nije smijao.

Bilo da pobijedi ili izgubi, Trump je promijenio politički diskurs te način na koji se vode i organiziraju kampanje. Stvari u politici više nikad neće biti iste, baš kao i tijekom Berlusconijeve ere, zaključuje Foot za Guardian.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr