BIDENOVA ZAMJENA

VEĆ JE ISPISALA POVIJEST, A SADA BI MOGLA POMUTITI PLANOVE TRUMPU: Tko je Kamala Harris?

Bila je prva žena koja je 2003. postala okružna tužiteljica San Francisca, a 2010. postala je prva državna tužiteljica Kalifornije. Kao prva Indijka izabrana u Senat, a bila je tek druga senatorica Afroamerikanka

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden izabrao je u utorak senatoricu Kamalu Harris iz Kalifornije za kandidatkinju za svoju potpredsjednicu, kao prvu Afroamerikanku izabranu za tu poziciju u Demokratskoj stranci te tek treću u povijesti – nakon Geraldine Ferraro Sarah Palin, piše RTL.

I dok su mnogi poznati demokrati poput Baracka Obame i Hillary Clinton oduševljeni izborom, američki predsjednik Donald Trump je ustvrdio da je iznenađen jer je Harris za vrijeme debata bila “jako, jako zločesta” i to baš prema Bidenu. No, Biden je poručio kako je ona “najbolje osposobljena za ovu borbu”.

JOE BIDEN DONIO POVIJESNU ODLUKU: Kamala Harris njegova je kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a

Kako bilo, 55-godišnja Kamala Harris dobro zna što želi, a to je ulazak u Bijelu kuću. Mjesto potpredsjednice idealna je početna pozicija za borbu za položaj predsjednice jednog dana.

Ona je žena za koju kažu da je već ispisala povijest. Bila je prva žena koja je 2003. postala okružna tužiteljica San Francisca, a 2010. postala je prva državna tužiteljica Kalifornije. Kao prva Indijka izabrana u Senat, a bila je tek druga senatorica Afroamerikanka. A sada bi mogla biti i prva afroamerička potpredsjednica u Bijeloj kući.

Iz imigrantske obitelji

Demokratkinja iz Kalifornije rođena je u Oaklandu od roditelja imigranata: majke Indijke i oca s Jamajke. Nakon razvoda, Kamala i njezina mlađa sestra Maya živjele su s majkom, koja ih je odgajala u hinduističkoj vjeri i vodila u Indiju. Shyamala Gopalan Harris je, inače, doktorirala na Berkeleyu, bavila se istraživanjem raka, ali je bila i građanska aktivistica.

“Moja majka je vrlo dobro razumjela da odgaja dvije crne kćeri. Znala je da će njezina ‘posvojena’ domovina vidjeti Mayu i mene kao crne djevojke i zato je bila odlučna u namjeri da postanemo u samouvjerene, ponosne mlade žene”, napisala je Kamala Harris u autobiografiji “The truths we hold“.

Kamala Harris/Profimedia

Zbog majčina posla, pet su godina živjele u Kanadi. Harris je pohađala Svečilište Howard koji je među najprestižnijim koledžima što je opisala kao jedno od najvažnijih iskustava u životu. Kamala često ističe kako nema problema sa svojim identitetom, a sebe jednostavno opisuje kao – Amerikanku.

U intervjuu za Washington Post 2019. rekla je da političare ne bi trebalo stavljati u kalupe zbog njihove boje kože ili podrijetla.

“Ja sam ono što jesam. I dobro se tako osjećam”, istaknula je dodavši da će možda nekima trebati vremena da to tako i prihvate.

Zvijezda u usponu

Kamala Harris diplomirala je pravo na kalifornijskom sveučilištu Hastings, a karijeru pravnice počela je u uredu okružnog odvjetništva u Alamedi u Kaliforniji. Postala je okružna tužiteljica za San Francisco 2003. godine prije nego što je izabrana za prvu ženu i prvu crnkinju koja je bila državni odvjetnik u Kaliforniji, inače najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi.

U skoro dva mandata na toj dužnosti, Kamala Harris je stekla reputaciju jedne od zvijezda u usponu Demokratske stranke, a to je iskoristila za sudjelovanje u izboru za mlađeg senatora u Kaliforniji 2017. godine.

Otkako je izabrana u Senat, bivša tužiteljica stekla je naklonost zbog žestokog ispitivanja tadašnjih kandidata za vrhovni sud Bretta Kavanaugha i državnog odvjetnika Williama Barra na ključnim saslušanjima.

Kada je početkom prošle godine istaknula svoju kandidaturu u utrci za predsjednicu pred više od 20.000 ljudi u Oaklandu, izazvala je oduševljenje. Međutim, nije uspjela jasno artikulirati ciljeve svoje kampanje, a nije dala niti zadovoljavajuće odgovore na ključna pitanja u ključnim područjima poput zdravstva. Nije iskoristila niti svoje sposobnosti debatiranja, a meta njezinih napada često je bio upravo – Joe Biden. U jednoj od prvih debata kazala mu je: “Ne vjerujem da ste rasist…” To su mnogi protumačili kao njezinu sugestiju da Biden upravo jest rasist. Usprkos kritikama, nikada se nije ispričala samo je kazala da je to bila – debata.

Samu sebe opisala je kao progresivnu tužiteljicu – zalagala se, primjerice, da i specijalni agenti nose kamere te da pristup statistikama o kriminalu bude javan.

Na strani policije

Njezini protivnici naglašavali su da je Harris, kao tužiteljica, stajala na strani policije čak i u slučajevima kada su osumnjičeni možda bili nepravedno osuđeni. Iako je izrazila osobno protivljenje smrtnoj kazni, podržavala je njezinu upotrebu dok je bila na dužnosti.

Kamala Harris pokušala je balansirati na tankoj liniji između progresivnog i umjerenog krila svoje stranke, no na kraju nije uspjela pridobiti niti jedne. Neki su je posprdno nazivali: “Policajka Kamal Harris“, a taj je nadimak i dalje prati (“Top Cop Kamala”).

U ožujku ove godine podržala je Bidena u predsjedničkoj utrci poručivši da će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi mu pomogla da bude idući predsjednik SAD-a.

I mogla bi mu pomoći. Od smrti Georga Floyda i rasta policijske brutalnosti te rasnih obračuna u SAD-u, Kamala Harris koja poziva na promjene u policijskoj praksi, traži uhićenje policajaca koji su ubili 26-godišnju Afroamerikanku iz Kentuckyja, u prvom redu iza Bidena mogla bi biti ta koja će na općim izborima privući neovisne i umjerene birače koje demokrati trebaju osvojiti. Demokrati se nadaju i da, s obzirom da je bila eksponirana, Harris nema nikakvih skrivenih “kostura u ormaru” jer bi se već razotkrili.

Neki analitičari ocjenjuju kako je ona bila siguran i praktički jedini izbor nakon što su demokrati objavili da će Bidenova zamjenica biti žena. S obzirom na Bidenov pedigre, bilo je očito da će stranka tražiti nekog mlađeg (iako ima 55 što nije malo, Biden ipak ima 77), “manje bijelog”, nekog tko će privući glasače poput nje.

No, neki su i skeptični s obzirom na njezine promjene u stavovima od umjerenih, lijevih pa sad s Bidenom možda opet u centru. Neki bi glasači mogli propitivati gdje leže njezine temeljne vrijednosti – i ima li ih uopće.

Drugi pak ocjenjuju da je njezin izbor prilično riskantan za Bidena u društvu koje je prožeto seksizmom i rasizmom na čemu bi Donald Trump, koji trenutno po anketama ne stoji najbolje i zaostaje za protukandidatom 10 posto, opet mogao poentirati kao i prije četiri godine.

Povratak na Net.hr