MJERA SIGURNOSTI

VAŽU DEBELE PUTNIKE PRIJE ULASKA: ‘Tako smo sigurni da se avion neće srušiti’

Američka aviokompanija Hawaiian Airlines dobila je potvrdu ministarstva prometa da smije izvagati svoje putnike. Vaganje putnika i njihove ručne prtljage opravdavaju štednjom goriva, nakon što je otkriveno da prosječni putnici i njihova ručna prtljaga teže više nego što se očekivalo.

Hawaiian Airlines zato ukida prethodnu rezervaciju sjedala, pa putnici tako neće moći sami birati svoja sjedala prilikom kupovine karte, već će to učiniti aviokompanija za njih, kako bi pravilno rasporedili težinu po zrakoplovu.

Radi li se o diskriminaciji?

Neki su se putnici već bunili, rekavši da se radi o diskriminaciji jer se takva praksa provodi samo na jednoj ruti, i to na letu iz Honolulua u Pago Pago. Na tom letu, naime, putuju samo Samoanci, koji su poznati kao jedan od najdebljih naroda na svijetu. Od kraja rujna je američkom ministarstvu prometa poslano već šest žalbi zbog ove prakse aviokompanije.

Ministarstvo je ipak presudilo u korist Hawaiian Airlinesa, a sve uz objašnjenje da pravilna raspodjela težine u zrakoplovu može spriječiti njegov pad.

Glasnogovornik Hawaiian Airlinesa Alex Da Silva rekao je za The Independent da će obitelji na putovanju i dalje moći zajedno sjediti.

Hawaiian Airlines nije prva aviokompanija koja je povukla ovakav potez – Samoa Air je počela vagati putnike još 2013. godine, a 2015. je to učinio i Uzbekistan Airways.

 

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr