Vatra prijetila auto-kampu i staračkom domu

Portugalski vatrogasci bore se s 18 velikih požara, od kojih je većina na sjeveru zemlje. Požari su opustošili parkove prirode, pa i Peneda-Geres blizu španjolske granice i Serra da Estrela kod općine Gouveia, gdje se vatra bila opasno približila auto-kampu i staračkom domu.

Tri najveća požara bukte u područjima Viana do Castelo, Viseu i Guarda. Na njihovu gašenju angažirano je oko 460 vatrogasaca, 115 vatrogasnih vozila i 12 zrakoplova.

Požari su opustošili parkove prirode, između ostalih park Peneda-Geres blizu španjolske granice i Serra da Estrela kod općine Gouveia gdje se vatra bila opasno približila auto-kampu i staračkom domu.

Više manjih požara izbilo je u blizini Funchala, glavnog grada portugalskog otočja Madeire. Vatra je ondje posljednjih dana opustošila 95 posto ekološkog parka i time poništila napore sadnje autohtonih biljaka na površini od 1.000 hektara.

Na Madeiri je uhvaćen osumnjičenik za podmetanje požara, a dvojica sumnjivaca pronađena su i u kopnenom dijelu Portugala, čime se broj osumnjičenih za podmetanje vatre ovog ljeta popeo na 19.

U Portugalu je ove godine zabilježeno više od 14.000 požara, što otprilike odgovara količini požara u posljednje tri godine, izjavili su predstavnici civilne zaštite.

Opasnost od požara i nadalje je velika zbog vrućina i vjetra uglavnom na sjeveru i u središnjem dijelu zemlje.

Veći broj požara zabilježen je i u Galiciji, sjeverozapadnom dijelu Španjolske koji graniči s Portugalom.

U požaru u Galiciji u petak su poginula dva vatrogasca, a lokalne vlasti tvrde da su požari podmetnuti.

Prethodni članci:

arti-201008160388006

arti-201008110316006

arti-201008110405006

Povratak na Net.hr