DO 12. TRAVNJA

VATIKAN JE UPRAVO DONIO POTEZ BEZ PRESEDANA: Uskrsni obredi bez vjernika zbog straha od koronavirusa

Vatikan: ‘Sve liturgijske svečanosti tijekom Velikog tjedna održat će se bez nazočnosti vjernika’

Papa Franjo neće predvoditi nikave javne obrede za Uskrs zbog pandemije koronavirusa, objavio je Vatikan danas što je potez bez presedana u novije doba. “Sve liturgijske svečanosti tijekom Velikog tjedna održat će se bez nazočnosti vjernika”, navodi se u priopćenju Vatikana. Uskrs, koji je ove godine 12. travnja najvažniji je kršćanski blagdan koji slavi Isusovo uskrsnuće i prethodi mu nekoliko svečanosti.

Jedna od najvažnijih je na Veliki petak kada Papa u rimskom Koloseju predvodi Križni put kojemu nazoče tisuće vjernika. Zbog izbijanja zaraze koronavirusom Vatikan je već otkazao Papine javne opće audijencije i nedjeljni Angelus koji se sad prenose vjernicima uživo video prijenosom.

Ta će se praksa nastaviti do 12. travnja, objavio je u nedjelju Vatikan. Javna okupljanja otkazana su u zemljama širom Europe dok se kontinent bori sa sve većim brojem zaraženih i oboljelih od Covid-19. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Europa je sad epicentar pandemije, a u Europi najpogođenija Italija u karanteni je i ima više od 21.000 zaraženih i 1441 umrlih.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

SVIJET U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA: Australija uvodi obveznu samoizolaciju, cijela Litva postala karantena – sve se zatvara

MINISTAR TVRDI DA SMO JOŠ DALEKO OD NAJŽEŠĆIH MJERA, ALI OTKRIO I TRENUTNO NAJVEĆI PROBLEM: ‘Tamo situacija eskalira…’

Povratak na Net.hr