TEHNOLOGIJA RADI SVE

‘VAŠE LICE JE OVDJE KREDITNA KARTICA’: Ovo je najpametniji grad na svijetu u kojem nešto ipak zastrašuje

Vjerojatno nikada niste čuli za Yinchuan, glavni grad sjeverne kineske pokrajine Ningxia. No, tamošnji ga gradski oci žele svijetu predstaviti kao tehničko čudo i ‘najpametniji grad na svijetu’.

Yinchuan je svojevrsni predložak “pametnog grada” kakvom teže mnoge druge urbane metropole diljem Kine. No, u tom se gradu također mogu postaviti neka vrlo ozbiljna pitanja o zaštiti osobnih podataka, piše CNN.

Šoping putem mobitela i solarne kante za smeće

U Yinchuanu je vaše lice kreditna kartica. U lokalnim autobusima softveri za prepoznavanje lica zamijenili su klasično poništavanje karata. Također, ondje možete otiskom prsta otključati svoje smartphone, a lica putnika u gradskom prijevozu povezana su s njihovim bankovnim računima kako se ne bi gubilo vrijeme s kopanjem po džepovima u potrazi za kovanicama.

Kante za smeće rade na solarnu energiju, a njihov kapacitet čak pet puta uvećavaju kompaktori. Kante također šalju signal kada su pune, pa čistači znaju da ih treba isprazniti.

I odlazak u kupnju ondje je stvar prošlosti. Tamošnji žitelji mogu naručiti hranu ili druge potrepštine putem aplikacije na svojim mobitelima, a zatim, umjesto čekanja dostave, pokupiti ih u posebnim rashlađenim ‘pametnim’ ormarićima.

ŽIVOT U 2116. GODINI: Podvodni gradovi, printana hrana i odmor na Marsu

Nema susreta sa službenicima u gradskoj upravi

U Gradskoj vijećnici hologrami, a ne ljudi, dočekuju posjetitelje. Na zidovima su QR kodovi s pomoću kojih stranke dobivaju odgovore na sva pitanja, tako da nema ni čekanja u redovima. Oni koji traže posao mogu skeniranjem svojih kodova dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima.

Cijela interakcija građana i gradske uprave – od ishođenja raznih dozvola do izdavanja dokumenata – događa se u Gradskoj vijećnici. No, svi ti poslovi za koje se donedavno moralo nalaziti ‘licem u lice’ sa službenicima, sada se jednostavno obavljaju online.

Isto vrijedi i u zdravstvu. Postoji specijalizirani portal koji spaja liječnike i pacijente, a putem kojeg se dogovaraju termini pregleda i izdaju recepti, a time smanjuju gužve u liječničkim ordinacijama.

TVORNICA REPLIKANATA: Kineski znanstvenik spreman klonirati ljude

Žele preseliti 250 milijuna ljudi u ‘pametne gradove’

Yinchuan je jedan od dvjestotinjak sličnih u kineskom pilot-projektu pametnih gradova. Kineska vlada, naime, namjerava do 2050. preseliti oko 250 milijuna građana iz ruralnih u urbana područja, pa ulaže velika sredstva i napore da ta urbana područja budu tehnološki opremljena i što učinkovitija kako bi mogla podnijeti tako golem priljev stanovništva.

Kako bi učvrstio status lidera među “pametnim gradovima” Yinchuan je već dvije godine domaćin konferenciji pod nazivom ‘Smart City in Focus’, koji je ove godine privukao tisuću delegata iz 66 zemalja.

Na prvi pogled, Yinchuan se možda ne čini bogzna kakvim izborom sa svojom populacijom od ‘samo’ milijun i pol stanovnika, ništavnom u usporedbi s Pekingom (13 milijuna) ili Šangajem (24 milijuna). No, stručnjaci kažu da su ti gradovi preveliki i u usporedbi s njima Yinchuan se može lakše prilagoditi novim tehnologijama i privući ljude. Buduće stanovnike ondje već čekaju veliki prazni blokovi stambenih zgrada.

10 PREDVIĐANJA ZA IDUĆIH 10 GODINA? Kolaps Rusije, krize u Njemačkoj, raspad EU…

Što vlasti namjeravaju s osobnim podacima građana?

No, ne misle svi da je politika izgradnje gradova ‘od nule’ koji bi funkcionirali od prvog dana ispravna. Igor Calzada, koji na Oxfordu predaje kolegij o budućnosti gradova, tvrdi da će se upravo u Yinchuanu za pet godina vidjeti kako nije lako povezati tehnologiju s ponašanjem ljudi.

“Gradovi tako ne funkcioniraju”, kaže on.

Većina potencijala Yinchuana svodi se na podatke. Suština te filozofije jest da informacije o građanima mogu poboljšati njihov život. Iako, primjerice, zdravstveni sustav još nije na razini da hitna pomoć stiže čim senzori detektiraju da je netko pretrpio srčani udar ili dijabetički šok, tamošnji dužnosnici kažu da je na dobrom putu da se i to ostvari.

S druge strane, stručnjaci poput Calzade sumnjičavi su, ponajprije prema tome koje osobne podatke građana kineska vlada namjerava koristiti i za što.

ONLINE PRIVATNOST MOGUĆA? Europski sud pravde srušio sprazum o prijenosu podataka između SAD i EU

Povratak na Net.hr