Netom prije nesreće vozač autobusa je mijenjao DVD?

Trenutno se još uvijek istražuje zbog čega se dogodila stravična prometna nesreća u kojoj je u noći s utorka na srijedu u Švicarskoj poginulo 28 ljudi, od čega 22 djece, a 24 je ozlijeđeno. Autobus nije prekoračio brzinu, a niti jedno drugo vozilo nije sudjelovalo u nesreći…

Žrtve stravične nesreće su 12-godišnjaci iz Belgije koji su se vraćali sa skijanja. Iz neutvrđenih razloga njihov je autobus, u tunelu blizu granice s Italijom, u kantonu Vallis, najprije udario u rub nogostupa, a potom u betonski zid. Od siline udarca prednja trećina autobusa doslovce je zgnječena.

Uzrok najteže prometne nesreće koja se u Švicarskoj dogodila u zadnja tri desetljeća još se istražuje. Nekoliko preživjele djece ispričalo je kako je vozač autobusa netom prije nesreće mijenjao DVD. Neka djeca su ispričala da je njihov učitelj Frank Van Kerckhov nekoliko trenutaka prije nesreće išao vozaču dati DVD kako bi mogli gledati film.

Švicarska policija tvrdi da nadzorna kamera nije zabilježila da se vozač okretao. Uz to, tvrtka koja je vlasnik autobusa objavila je da je autobus tako konstruiran da putnici vozača uopće ne mogu vidjeti.

Na mjesto nesreće doputovao je belgijski premijer Elio di Rupo, a švicarska policija priopćila je da autobus nije prekoračio brzinu, da su djeca bila vezana i da ni jedno drugo vozilo nije sudjelovalo u nesreći. Tako još nije poznato zbog čega je došlo do nesreće.

Svi stradali su iz flamanskog dijela Belgije, iz gradića 30-ak kilometara od Bruxellesa. Belgijsko ministarstvo obrane ustupilo je dva zrakoplova za prijevoz roditelja u Švicarsku. Na mjestu nesreće i u bolnice stigli su i psiholozi kako bi pomogli obiteljima poginulih i ozlijeđenih.

Belgijski mediji objavili su kako će obitelji žrtava dobiti najmanje 220 tisuća eura odštete, jer je to minimalni iznos prema belgijskom zakonu. No, proći će još dosta vremena do utvrđivanja konačnog iznosa.

Podsjetimo, nesreća se dogodila dok se autobus vraćao u Belgiju sa zimskog odmora iz skijaškog kampa u Val d’Anniviersu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr