OD SREĆE DO HORORA

UZNEMIRUJUĆE: Ujutro bi povraćala, a trbuh je rastao. Mislila je da je trudna. Nakon 12 tjedana saznala da joj u utrobi ne raste beba…

Liječnici nisu mogli pronaći oblik djeteta, međutim, umjesto toga otkrili su da u ženi raste tumor zbog kojeg je tijelo oponašalo faze trudnoće

Grace Baker-Padden (23) iz grada Willingtona u Engleskoj bila je vrlo uzbuđena zbog toga što je trudna. Čak četiri kućna testa pokazala su da je trudna, a to je potvrdio i liječnik. No, uskoro je za ovu mladu ženu uslijedio pravi šok jer kada je mislila da se nalazi u 12. tjednu trudnoće, otkrila je da je njezino “dijete” zapravo karcinom koji je tijelo natjerao da oponaša trudnoću, piše Daily Mail.

Britanka i njezin partner Joe Cowling (28) bili su uzbuđeni kada su saznali da će dobiti dijete i sretnu vijest su podijelili s obitelji i prijateljima. Nedugo nakon što je saznala da je trudna, Grace je mislila da svaki dan povraća zbog jutarnjih mučnina. Želudac joj je natekao, no smatrala je da je to zbog trudnoće. Nakon 12 tjedana Grace je primijetila mrlje od krvi i uplašila se da će morati pobaciti. Tada je odjurila u sveučilišnu bolnicu Sjeverni Durham gdje su joj liječnici napravili pregled. Nisu mogli pronaći oblik djeteta, međutim, umjesto toga otkrili su da u ženi raste tumor kojeg je tijelo oponašalo faze trudnoće.

NEĆE MOĆI IMATI DJECU: Djevojka (18) mislila da je trudna, a imala je rak

Kako se to dogodilo?

Grace je kazala da čim je saznala što se u njezinom tijelu zbiva, da je htjela odmah ukloniti kancerogenu nakupinu iz tijela. Liječnici su potvrdili da je u pitanju molarna trudnoća, poznata i kao gestacijska trofoblastna bolest. Neplodna jajašca implantirala su se u Graceinu maternicu i uzrokovala porast razine hormona. Masa je uklonjena dva dana kasnije nakon što su testovi pokazali da je zloćudna.

Grace i njezin partner bili su u šoku kada su saznali istinuFoto: Facebook

Sljedećih šest mjeseci Grace je morala uzimati lijekove za kemoterapiju kako bi pokušala staviti svoje hormone pod kontrolu. Mlada žena kaže da ju je to učinilo umornom i slabom te da joj je kosa počela ispadati. Premda su liječnici rekli da postoji 15 posto šanse da se Britanki ovakva “trudnoća” opet dogodi, par kaže da u budućnosti žele imati djecu te da od te namjere nisu odustali. Naravno, čekat će da se Graceino tijelo stabilizira.

Što je molarna trudnoća?

Molarna trudnoća nastaje kada u maternici umjesto zdravog fetusa naraste kvržica abnormalnih stanica. “Potpuni mol” je kada nema fetusa, “djelomični mol” nastaje kada se fetus počne formirati, ali se ne može razviti u dijete. Otprilike jedna od 590 trudnoća u Velikoj Britaniji i jedna od 1000 u SAD-u su molarne.

Mnoge žene nemaju simptome i nisu svjesne da imaju molarnu trudnoću do rutinskih pretraga ultrazvukom. Neke žene tada mogu doživjeti vaginalno krvarenje ili tamni iscjedak, tešku jutarnju mučninu, neobično otečen trbuh. Liječenje uključuje uklanjanje abnormalnih stanica usisavanjem, ali i lijekovi također mogu biti potrebni. Za liječenje može biti potrebno i uklanjanje preostalih nenormalnih stanica, koje mogu postati kancerogene.

Molarna trudnoća ne utječe na šanse za začeće žene u budućnosti.

MISLILA DA JE U MENOPAUZI, KAD ONO… Žena (50) ostala trudna nakon što je već izgubila mjesečnicu i rodila zdravu bebu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr