GLOBALNO ZATOPLJENJE

UZNEMIRUJUĆI ZAKLJUČAK ZNANSTVENIKA: ‘Dijelovi Europe postat će pustinja do kraja ovog stoljeća!’

Globalno zatopljenje ogroman je problem koji mnogi još uvijek ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, no znanstvenici tvrde kako je krajnje vrijeme da se svijet trgne. Naime, nova predviđanja govore kako će globalno zatopljenje do kraja ovog stoljeća dijelove južne Europe uništiti više nego bilo koja suša ili toplinski val u posljednjih 10.000 godina, piše Independent.

Prosječnje temperature u toj regiji već su porasle za 1.3 stupnja Celtijeva od kraja 19. stoljeća. Klimatske promjene vjerojatno će utjecati na ekosustav na Sredozemlju na način koji nije zabilježen u posljednjih deset tisuća godina, ukoliko vlade ubrzo ne pronađu način da smanje opasne emisije štetnih plinova, navode stručnjaci u magaziun ‘Science’.

Ukoliko nastavimo ovim putem, pustinje će se proširiti do južne Španjolske i Portugala, sjevernih dijelova Maroka, Alžira, Tunisa i još nekoliko regija, uključujući Siciliju, jug Turske te dijelove Sirije.

Takvo što bi dramatično promijenilo vegetaciju u regiji.

‘GLAD, ŽEĐ, PROPAST’: Globalno zatopljenje donosi apokalipsu, a većina toga nije ni svjesna

Situacija izmiče kontroli

Prošle je godine pao dogovor gotovo 200 vlada u Parizu, koje su se dogovorile da se globalno zatopljenje mora zadržati ispod dva stupnja Celzijeva. Sljedećeg mjeseca ponovno će se sastati u Maroku, kako bi usporedili kakva je trenutna situacija.

Ukoliko bi rast ostao na 1.5 stupnjeva, ekosustav Mediterana mogao bi ostati na razini na kojoj je i bio posljednjih deset tisuća godina, navodi se u studiji.

Sredozemlje je posebno osjetljivo na globalno zatopljenje upravo zbog oluja koje se lako kreću preko Atlantika ka sjeveru, što znači više sunca i manjak oborina.

Studija iz prošle godine dokazala je da su klimatske promjene koje je uzrokovao čovjek doprinijele trogodišnjoj suši u Siriji (od 2007. do 2010.) koja je bila jedan od ključnih faktora građanskog rata.

Povratak na Net.hr