ZAPANJUJUĆA SLIČNOST

UZNEMIRUJUĆA ANALIZA UGLEDNOG POLITIČKOG MAGAZINA: ‘Donald Trump je američki Slobodan Milošević’

Komentator njujorškog političkog magazina Observer, John R. Schindler, smatra da je sličnost Donalda Trumpa s bivšim srbijanskim vođom Slobodanom Miloševićem zapanjujuća u smislu načina dolaska na vlast i manipuliranja nacionalističkim strastima

Na izmaku prve godine predsjedničkog mandata Donalda Trumpa mnogi u SAD, koji ne odobravaju njegovu politiku i način na koji ju vodi, običavaju ga uspoređivati s raznim diktatorima, uključujući Hitlera i Mussolinija.

Komentator njujorškog političkog magazina Observer, John R. Schindler, upustio se, međutim, u analizu koja prosječnom Amerikancu možda i nije najrazumljivija, usporedivši Trumpa s bivšim srbijanskim voždom Slobodanom Miloševićem. Trumpova sličnost s Miloševićem je zapanjujuća, piše za Observer John R. Schindler, inače dobra poznavatelj političkih prilika i odnosa na Balkanu.

ANKETA KOJA ĆE RAZLJUTITI TRUMPA: Amerikanci odabrali osobu kojoj se najviše dive, i to nije predsjednik SAD-a

Iskorištavanje i odbacivanje najbližih suradnika

Prvo, piše on, valja vidjeti po čemu se njih dvojica razlikuju. Dok je Trump šoumen koji “živi za kameru” i ovisan je o prisutnosti u medijima, Milošević je, ističe Schindler, bio bezlični komunistički funkcioner koji nije previše volio publicitet. No, širi pogled na njihove političke osobnosti otkriva mnoge mučne sličnosti.

Poput Trumpa, i Milošević je došao iz financijskih krugova (bio je direktor beogradske Beobanke, a neko vrijeme i njezin predstavnik u New Yorku, nap.a.), napredujući u ondašnjem jugoslavenskom sustavu više zahvaljujući vezama nego profesionalnim sposobnostima. Milošević je, kao i Trump, običavao iskorištavati ljude iz svoje blizine, čak i najbolje prijatelje, a potom ih odbacivati kada mu više nisu bili potrebni. Schindler spominje, premda ne imenom, Ivana Stambolića, Miloševićevog kuma koji mu je omogućio uspon u partijskoj hijererahiji, a kojega je ovaj kansije dao likvidirati.

Observer podsjeća kako je Miloševićev uspon započeo sredinom 1980-tih, nedugo nakon smrti Josipa Broza Tita, kada su Jugoslaviji počeli stizati na naplatu krediti koje je Zapad prethodno, poput infuzije, ubrizgavao kako bi se održavala prividna ekonomska, a time i socijalna i politička stabilnost. Kada su stvari krenule nizbrdo, uslijedio je bijes.

JEDAN OD AKTERA RASPADA SFRJ: ‘Kosovo bi danas možda bilo u Srbiji da Milošević nije učinio jednu stvar’

Iskoristili nacionalizam da dođu na vlast

Takva ekonomska previranja, eskalirali su politički konflikti koji su u multietničkoj Jugoslaviji neminovno dobili nacionalistički prdznak. Srpski nacionalizam, desetljećima susprezan u komunizmu, eksplodirao je sredinom osamdesetih s opasnom strastvenom snagom iako je, piše Schindler, teško racionalno dokučiti zašto je Srbima to trebalo jer su bili najbrojniji i najdominantniji narod u Jugoslaviji. Imali su najviše kadrova u komunističkoj nomenklaturi i državnim institucijama, a dominirali su i u vojnim i sigurnosnim strukturama.

Ipak, mnogi prosječni Srbi sredinom osamdesetih su gledali kako njihova ekonomska budućnost postaje neizvjesna, usto suočeni s demografskim padom, naročito u svojoj tadašnjoj pokrajini, Kosovu, koju su smatrali kolijevkom srpstva. U Beogradu su tada taj demografski nesrazmjer na Kosovu gledali kao zavjeru Albanaca.

Od 1987. godine kosovsko je pitanje dominiralo srpskom politikom. Tada je i Milošević, koji dotad nije pokazivao nikakve nacionalističke sentimente, uskočio u tu nacionalističku kompoziciju. To je bila njegova ulaznica za sam vrh vlasti.

POZNATI SRPSKI NOVINAR PISAO AMERIKANCIMA: ‘I ja sam se tako osjećao kad je Milošević došao na vlast’

Preko noći je postao zaštitnik ugroženog naroda

Milošević je preko noći postao junak i zaštitnik ugroženog srpskog naroda na Kosovu. Lukavo je upotrijebio nacionalizam da preuzme vlast nad Srbijom, a potom i nad Jugoslavijom. Do kraja 1989. bio je gospodar zemlje koja je tada već bila u terminalnoj fazi raspada. Institucije koje su mu stajale na putu – savezni politički sustav, vojska i sigurnosne službe – preuzimao je i čistio od protivnika upregnuvši ih u kola svoje politike.

Ono pak, što nije predvidio bilo je jačanje drugih nacionalizama u Jugoslaviji . Prijetnja srbijanskog šovinizma prestrašila je najprije Albance, a potom Hrvate i Slovence. Oživljena su stara neprijateljstva i u ljeto 1991. Slovenija i Hrvatska proglasile su nezavisnost. Uslijedili su krvavi etnički ratovi koji su potrajali sve do kraja desetljeća.

Danas je većina država nastalih raspadom bivše Jugoslavije siromašna, korumpirana i etnički podijeljena, čak više nego što su bile u vrijeme kada je Milošević dograbio sjekiru srbijanskog nacionalizma i njome posjekao i srušio čitavu zemlju, piše komentator Observera.

ARHITEKT RATA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Prije deset godina umro je Slobodan Milošević

Za sobom je ostavio samo pustoš

Milošević je upropastio Srbiju nanijevši joj političke, društvene i ekonomske rane koje do danas nisu posve zacijelile. Zapravo, on nikada nije ni brinuo za svoj narod već se, u želji za što više moći, zaogrnuo plaštem nacionalizma. Milošević je prevario Srbe govoreći im ono što su tada željeli čuti: da će ih zaštititi i donijeti im blagostanje.

Ništa od toga nije bila istina. Njegov plan bila je šarada. A kada je prigrabio svu moć, zapravo više nije znao što da radi. U vatrenim nacionalističkim govorima bolje se snalazio nego u stvarnosti. Za sobom je ostavio slomljenu i osiromašenu Srbiju, manju i slabiju nego što je bila prije Prvog svjetskog rata.

Kada su se Srbi osvijestili bilo je prekasno. Zemlja je već bila uništena, a Milošević se uspio zadržati na vlasti sve do jeseni 2000. godine ponajviše zahvaljujući kontroli nad medijima i policijom istodobno omogućivši silno bogaćenje svojoj obitelji. Njegovo izručenje Haškom sudu ne čini se adekvatnim u usporedbi s pustoši koju je ostavio za sobom, piše Observer.

HILLARY POKOPALA TRUMPA: ‘Taj čovjek radi isto što je radio zli diktator Slobodan Milošević’

Ogorčenim ljudima govorili ono što su željeli čuti

Nakon podulje povijesne rekonstrukcije Miloševićevog uspona i pada, komentator Observera vraća se polaznoj tezi o “zapanjujućoj sličnosti” Miloševića i Trumpa. Trumpov uspon na vlast, započet kampanjom 2015. i 2016. godine, usporediv je s brzim usponom Miloševića trideset godina ranije.

Kao što Milošević nikada zapravo nije mario za nacionalizam i srpski narod, tako ni Trump, piše Observer, nije mario za bijelu radničku klasu dok je podizao svoj imperij na poslovima s nekretninama i kockarnicama. No, tim bijelim radnicima obraćao se u predizbornoj kampanji obećavajući da će im vratiti dostojanstvo, baš kao  što je Milošević slično obećavao Srbima kasnih osamdesetih. Trump je zahvaljujući bijeloj radničkoj klasi dobio izbore. Ljutitim i otuđenim ljudima govorio je upravo ono što su htjeli čuti. Preko noći je stvorio svoj politički pokret koji ga je doveo do Bijele kuće.

TRUMPOVA PRVA GODINA, DEMOKRATI TRAUMATIZIRANI: Prekršio je baš sve kodekse: ‘Taj neprestano vrluda, nemoguće je tako vladati!’

Hoće li Amerika završiti kao Jugoslavija?

Ondje je došao s grandioznim obećanjima – izgradnja zida na granici s Meksikom koju više ne spominje bila je jedno od njih – a umjesto brige za bijele deklasirane radnike u svoj je ured doveo bankare i najavio smanjenje poreza bogatima što ih treba učiniti još bogatijima.

Trumpova manipulacija nacionalizmom bijelih Amerikanaca čini se jednako ciničnom i nepoštenom poput ondašnjeg Miloševićevog srpskog nacionalizma.

Amerika je daleko bogatija zemlja nego što je Jugoslavija bila prije raspada, i to je dobra vijest u ovoj priči, piše Schindler za Observer. Loša je vijest da je Trump poput Miloševića otvorio Pandorinu kutiju nacionalizma i ako ga nastavi potpaljivati, a ne brinuti za svoju bijesnu i otuđenu biračku bazu kojoj je obećao da će “Ameriku ponovno učiniti velikom” Amerika bi mogla završiti kao Jugoslavija. Možda čak i gore.

Povratak na Net.hr