Hitna kontrola

UZBUNA U SLOVENIJI: Pacijent umro nakon što je dobio smrtonosni plin umjesto kisika

Slovensko ministarstvo zdravstva naredilo je hitni pregled medicinskih instalacija u urgentnim centrima bolnica u cijeloj zemlji nakon smrti pacijenta kojemu je u bolnici u Šempetru prilikom reanimacije umjesto kisika dan dušikov oksid koji se koristi kao anestetik, ali je smrtonosan u 100 postotnoj koncentraciji koja je dana umrlom 54-godišnjaku.

“Izražavam sućut obitelji umrlog. Tragični događaj mogao bi biti ljudska pogreška za koju ministarstvo ne može biti odgovorno jer smo odgovorno vodili investiciju u šempeterskom urgentnom centru”, kazala je komentirajući slučaj ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc, te dodala da je naredila provjeru svih instalacija na urgentnim odjelima hitne pomoći u slovenskim bolnicama, kako ne bi došlo do neke nove tragedije.

Prema prvim informacijama, u bolnici u kojoj je novi urgentni centar postavljen prije samo četiri mjeseca, uz urednu primopredaju u kojoj je sudjelovalo i ministarstvo, došlo je do tehničke greške na instalacijama, pa je umjesto kisika pacijentu dan dušikov oksid, što je uzrokovalo smrt.

SLUČAJ IZ ĐAKOVA: Mladi liječnik proglašen krivim jer je iz nehaja prouzročio smrt pacijenta

Pogrešno postavljene cijevi

Soba za reanimaciju u lokalnoj bolnici na sjeverozapadu države nakon tragedije je zatvorena. Policija je otvorila istragu zbog sumnje da je došlo do smrti iz nehaja, što je kažnjivo zatvorom do pet godina.

Bolnica je rodbinu umrlog obavijestila da je uzrok smrti komplikacija koja se dogodila prilikom reanimacije, a ministarstvo je o tom događaju obaviješteno u utorak, pet dana nakon tragedije.

Slučaj je osudio i sindikat slovenskih liječnika koji smatra da u javnom zdravstvenom sustavu ne postoji dovoljna kontrola rizika, pa je primopredaja novog urgentnog centra možda izvedena, a da se nije uočilo da su oznake na plinskim instalacijama i cijevima u sobi za reanimaciju pogrešno postavljene.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr