VELIKA ZABRINUTOST

UZBUNA U EUROPI: Moćna sila Bliskog istoka opet se budi, zbog njihovog novog poteza strepi cijeli svijet: ‘To nije za civilnu upotrebu’

Europske sile izrazile su veliku zabrinutost zbog planova Irana za proizvodnju metala uranija, za koji kažu da Teheran nema ‘vjerodostojnu civilnu upotrebu’

Zbog planova Irana za proizvodnju metala uranija europske sile izrazile su duboku zabrinutost, upozoravajući kako Teheran nema “vjerodostojnu civilnu uporabu” za taj element. “Proizvodnja metala uranija ima potencijalno teške vojne implikacije”, kazali su ministri vanjskih poslova Britanije, Francuske i Njemačke u zajedničkom priopćenju objavljenom u subotu, prenosi The Guardian.

Iran je potpisao 15-godišnju zabranu “proizvodnje ili nabave plutonija ili metala uranija ili njihovih legura” u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (ZSAP) potpisanog 2015. sa svjetskim silama. “Snažno pozivamo Iran da zaustavi tu aktivnost i vrati se poštivanju svojih obveza prema ZSAP-u bez daljnjeg odgađanja ako je ozbiljan glede očuvanja sporazuma”, kazali su ministri.

Njihov poziv uslijedio je nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila kako je Iran obavijestio nuklearnu stražu da unaprjeđuje istraživanja proizvodnje metala uranija, s ciljem da osigura napredno gorivo za istraživački reaktor u Teheranu.

Biden želi vratiti sporazum?

Reagirajući na izjavu ministara vanjskih poslova, iranska organizacija za atomsku energiju pozvala je IAEA-u da izbjegne stvaranje bilo kakvog “nesporazuma”, dodajući kako još uvijek nije “predstavila nacrt informativnog upitnika tvornice metala urana” toj promatračkoj agenciji. To će biti učinjeno “nakon obavljanja potrebnih priprema i … u roku određenom zakonom”, priopćila je organizacija pozivajući se na petomjesečni rok koji je iranski parlament odredio u prosincu, a kojim se Teheranu nalaže da pripremi tvornicu.

U priopćenju se navodi kako se nada da IAEA neće izazvati daljnje “nerazumijevanje u budućnosti, suzdržavajući se od spominjanja nepotrebnih detalja u svojim izvješćima”. Značajni sporazum iz 2015. dogovoren između Irana i Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Britanije, Francuske i Njemačke o ograničavanju nuklearnog programa Teherana uglavnom je u rasulu otkako je Donald Trump 2018. povukao SAD i ponovno uveo oštre sankcije.

Iranska vlada signalizirala je spremnost na suradnju s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji stupa na dužnost 20. siječnja i koji je izrazio spremnost vratiti se diplomaciji s Teheranom.

Biden je u subotu imenovao vodeću američku pregovaračica sporazuma s Iranom iz razdoblja Obame Wendy Sherman za zamjenicu državnog tajnika. To označava još jedan jasan znak da se Biden želi vratiti sporazumu prema kojem je Iran drastično smanjio svoj nuklearni program u zamjenu za obećanja o ublažavanju sankcija.

IRANSKA NUKLEARNA AGENCIJA SPREMNA ZA NEOGRANIČENO OBOGAĆIVANJE URANIJA: ‘Već testiramo nove centrifuge’

KAKO SU GA UOPĆE USPJELI LIKVIDIRATI? Ubijen je jedan od najbolje čuvanih ljudi u Iranu – atomski fizičar radio je na nuklearnom programu

Povratak na Net.hr