banner

NAKON POŽARA...

UŽASNO STANJE U KAMPU KRAJ BIHAĆA: Polugoli migranti promrzli na snijegu; Nema ni sanitarni čvor pa se snalaze kako znaju…

Nakon što im je u požaru izgorio privremeni prihvatni centar, migranti se u ovim zimskim danima snalaze kako znaju, najčešće borave na otvorenim i uglavnom su promrzli

Više od 900 migranata trenutno boravi u kampu Lipa, udaljenom dvadesetak kilometara od Bihaća. Vojska je postavila nove šatore nakon što je dio izgorio u požaru, no snijeg koji pada dodatno otežava situaciju u kampu gdje, već promrzli migranti, najčešće borave na otvorenom, bez prikladne odjeće i obuće, prenosi Dnevnik.hr.

Nakon što im je prije više od dva tjedna, izgorio dio kampa, oko 200 ilegalnih migranata dobilo je privremeni smještaj u šatorima postavljenim kraj sela Lipa. No, većina ih je i dalje bez smještaja u ovim zimskim danima. Vojnici i pripadnici Crvenog križa BiH nastojali su osigurati smještaj za još nekoliko stotina ljudi, kako bi ih sklonili sa trenutnih hladnoća.

Uglavnom su na hladnoći, a struja u kampu tek je nedavno priključena

U kampu još uvijek nisu postavljeni kontejneri, prenosi Dnevnik, a struja je tek nedavno priključena.

U takvim teškim uvjetima za život, bez sanitarnog čvora i na zimi, migranti se snalaze kako mogu. Dansko vijeće za izbjeglice na svom Facebook profilu objavilo je fotografiju na kojoj migrant obavlja higijenu sa nekoliko boca vode, između dva šatora, vani na hladnoći.

Nakon što im je u požaru izgorio privremeni prihvatni centar kojim je upravljala Međunarodna organizacija za migracije (IOM), više od 900 migranata ostalo je bez smještaja. Očekujući pomoć od vlasti i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH dane su provodili na ruševinama nekadašnjeg kampa. Ranije je vijeće ministara BiH donijelo odluku kako će u selu Lipa biti uspostavljen stalni kamp za smještaj migranata. Kamp bi trebao biti opremljen kontejnerima, no procjenjuje se da bi uspostava kampa mogla potrajati najmanje do kraja ožujka.

VELIKI POŽAR U MIGRANTSKOM KAMPU U OKOLICI BIHAĆA: Bez skloništa sada ostaje 1200 migranata; Istražuje se uzrok

Povratak na Net.hr