NAPETI DANI

UŽARENO NA GRANICI SRBIJE I CRNE GORE: Ruski piloti i NATO-ovi demineri gledat će se ‘oči u oči’

Iduća dva dana u Srbiji i u Crnoj Gori bit će održane dvije vojne vježbe na kojima će se vojnici Rusije i NATO-saveza gledati takoreći ‘oči u oči’.

S jedne strane bit će ruski piloti, a s druge NATO-ovi demineri udaljeni jedni od drugih oko 400 kilometara. Tolika je, naime, udaljenost između poligona Pasuljanske livade kod Jagodine i općine Danilovgrad u Crnoj Gori, piše beogradski Blic.

RUSKA VOJSKA STIŽE U SRBIJU: Održat će veliku vojnu vježbu, objavljeno koje sve postrojbe dolaze

Obje vježbe zakazane su odavno

Na Pasuljanskoj livadi zajedničku će vježbu održati srpski, ruski i bjeloruski vojnici u sklopu vježbe ‘Slavensko bratstvo 2016’. Istodobno će na području Danilovgrada biti održan dio zajedničke vježbe NATOMNEX uz sudjelovanje članica NATO-saveza i njihovih partnera.

Na pitanje je li riječ o još jednoj geopolitičkoj igri u koju su uvučene balkanske zemlje, stručnjak za sigurnost iz Beograda Zoran Dragišić ‘spušta loptu na zemlju’.

“NATO i Rusija imaju na drugim mjestima snage koje se nalaze i na manjoj udaljenosti, primjerice u pribaltičkom pojasu. Uostalom, obje su vježbe zakazane odavno, ova u Crnoj Gori prije dve godine, pa ne bi trebalo pridavati velikog značaja ovoj podudarnosti”, kaže Dragišić.

RUSKI MINISTAR OBRANE: ‘U tijeku je rat… NATO šalje svoje snage, morali smo poduzeti kontramjere!’

“Jasna poruka srpskom državnom vrhu”

S druge strane, Maja Bjeloš iz Centra za sigurnosnu politiku u Beogradu smatra da se vježbom NATO-a u Crnoj Gori šalje jasna poruka srpskom političkom vrhu.

“U ovim stvarima nema slučajnosti. Politika nesvrstanosti kojoj težimo vrlo je teška na duži rok, a trenutačno stanje u međunarodnim odnosima takvo je da se morate opredijeliti. Ove godine to je naročito veliki problem. Ipak, građani nisu upućeni u to da je Srbija u prethodnom razdoblju imala samo tri zajedničke vojne vježbe sa Rusijom i ovo je četvrta, dok je NATO s državama članicama održao čak 36! To mnogo govori o vanjskopolitičkoj orijentaciji Srbije, iako se čini da premijer Vučić i predsjednik Nikolić imaju različite stavove o tome. A hoće li se na Balkanu povlačiti linija razdvajanja između NATO i Rusije ovisit će, prije svega, o daljnjoj vanjskoj politici”, kazala je Bjeloš za Blic.

VOJNA VJEŽBA SRBIJE I RUSIJE: Na nebu letjeli MIG-ovi i ruski helikopteri

Vježba u Crnoj Gori – bez oružja

Vježba ‘Slavensko bratstvo 2016″ bit će održana od 3. do 9. studenoga u zračnim lukama i na poligonima Vojske Srbije, a cilj joj je unaprijediti sposobnost izvođenja protuterorističkih operacija.

U vježbu je uključeno 212 ruskih, 56 bjeloruskih i 450 srpskih vojnika. Oni će, među ostalim demonstrirati padobranski i helikopterski desant, napad na terorističku bazu, upotrebu dronova i zrakoplovnu vatrenu podršku napadima.

Vježba u Crnoj Gori usmjerena je, pak, prema “upravljanju posljedicama izvanrednih situacija” u kojima sudjeluju tehničari bez oružja. Ova je vježba započela u ponedeljak i trajat će do petka. U njoj sudjeluje oko 570 vojnika iz 26 država članica NATO-saveza i partnerskih zemalja. To je ujedno prva takva vježba u Crnoj Gori.

OPASNE TVRDNJE: ‘Putin pumpa novac u Crnu Goru kako zemlja ne bi ušla u EU i NATO’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr