LEGALIZACIJA NA SVE STRANE

UZ TRUMPA, ODABRALI I MARIHUANU: Još tri američke savezne države legalizirale ‘travu’

Dok je većina očiju bila uprta u američku predsjedničku utrku, stanovnici Arizone, Mainea, Massachusettsa, Nevade i Kalifornije su glasovali i za legalizaciju ‘rekreativne’ marihuane. Njihova odluka mogla bi promijeniti smjer SAD-a na kulturnoj i gospodarskoj razini.

Pripremajući put za ove američke savezne države, Aljaska, Colorado, Oregon i Washington su već legalizirale, regulirale i oporezovale marihuanu za rekreacijsku upotrebu, poput zakona koji reguliraju konzumaciju alkohola.

Osim toga, Washington DC je također legalizirao posjedovanje i uzgoj kanabisa za osobnu upotrebu, piše Mashable.

Prođe li prijedlog u svih pet saveznih država, kanabis će biti legalan za gotovo petinu populacije SAD-a.

Massachusetts – rekreativna marihuana

“Pitanje 4” je dobilo potvrdni odgovor većine glasača u Massachusettsu, a to će omogućiti svima starijima od 21 godinu da koriste, uzgajaju i posjeduju marihuanu.

Glasovanje je bilo neizvjesno do kraja obrade glasačkih listića, zbog čega su mnogu zagovornici marihuane nestrpljivo grizli nokte do objave rezultata.

Ovaj zakona znači da će ljudi smjeti u javnosti imati jednu uncu (28,3 grama) kanabisa, a nevjerojatnih 10 unci kod kuće, što je gomila trave. Također će biti utemeljena Komisija za kontrolu marihuane koja će nadgledati legalizaciju i izdavanje dozvola za one koji žele prodavati marihuanu i proizvode od marihuane.

Za usporedbu, ovaj čovjek u ambulanti Shango drži staklenku s 10 unci medicinske marihuane.

Osim toga, povrh svih troškova uslijedit će skromnih 3,75 posto poreza na promet, a gradovi će moći dometnuti dodatna dva posto poreza. Sredstva će biti usmjerena na pomoć državi za uspostavu nove legislative.

Prema referendumskom pitanju, legalizacija stupa na snagu 15. prosinca 2016. Ovogodišnji Božić i Nova godina u Massachusettsu će biti jako veseli.

Kalifornija – rekreativna marihuana

“Prijedlog 64” prošao je u Kaliforniji. Za legalizaciju marihuane glasovalo je 55 posto birača, a time će omogućiti svima starijima od 21 godinu da posjeduju i konzumiraju marihuanu u rekreacijske svrhe. Odraslima će biti dopušteno da imaju kod sebe jednu uncu marihuane te da u sigurnom prostoru izvan pogleda javnosti uzgajaju šest biljaka.

Stupanjem na snagu novog zakona uvode se dva nova poreza, jedan za uzgoj, a drugi za maloprodaju. Porezi će potpuno pokriti uvođenje novog zakona, a osim toga dio sredstava ća biti namijenjen za obrazovanje mladih o opasnostima zloupotrebe droga, obuku policajaca za provođenje zakona s naglaskom na strože kažnjavanje za vožnju pod utjecajem alkohola, zaštitu okoliša i obnovu javnih površina uništenih ilegalnim uzgojem marihuane.

Prolazak referenduma u Kaliforniji ne iznenađuje s obzirom na to da je to bila prva američka savezna država koja je deregulirala marihuanu za medicinsku upotrebu još 1996. Kalifornija također ima neke od najblažih kvalifikacija simptoma, zbog čega pacijenti realtivno lako dolaze do medicinske marihuane.

Arizona – protiv legalizacije

Iako još nisu obađeni svi rezultati, na temelju izlaznih anketa američki mediji prenose da su građani Arizone bili protiv “Prijedloga 205” kojim se predlagala legalizacija rekreativne marihuane.

Nevada – rekreativna marihuana

U Nevadi je prošlo referendumsko “Pitanje 2”, što omogućuje starijima od 21 godinu da posjeduju, kupuju, uzgajaju i konzumiraju marihuanu. Odrasli će u javnosti smjeti imati do jedne unce marihuane, a oni koji ne žive unutar 25 milja (40 kilometara) od trgovine moći će uzgajati do šest biljaka u zatvorenom i zaključanom prostoru.

Mjera također propisuje 15 posto trošarine, koju će plaćati licencirani uzgajivači. Sredstva će prvo biti korištena za provedbu zakona, dok će ostatak ići za potporu javnog obrazovanja.

Osim rekreativne uporabe, Florida, Montana, Sjeverna Dakota i Arkansas također su glasovali kako bi se omogućilo građanima da od svog liječnika dobiju recept za liječenje medicinskom marihuanom.

Time su se pridružile brojki od već 25 američkih saveznih država koje već primjenjuju zakone o medicinskoj marihuani.

Florida – medicinska marihuana

Arkansas i Sjeverna Dakota su također odobrili marihuanu za medicinske svrhe, a glasovi se još prebrojavaju u Maineu.

Što slijedi?

Dok Massachusetts ima točan datum stupanja zakona na snagu, u drugim će državama ipak malo potrajati prije nego što će početi legalna prodaja trave.

Propisi se moraju donijeti, agencije se trebaju utemeljiti i što je najvažnije, javnost, kao i policija moraju biti obrazovani.

Srećom, četiri države koje su već legalizirale rekreativno korištenje marihuane postavile su standarde te su poslužile kao eksperiment za države koje slijede.

Novi zakoni će vjerojatno pridonijeti daljnjem rastu tržišta marihuane u SAD-u. Procijenjuje se da samo kalifornijsko tržište vrijedi 1,6 milijardi dolara i do 2020. moglo bi narasti na 6,4 milijarde.

Povratak na Net.hr