KAKVA GREŠKA

UPS! U prvoj dozi dobio Modernu, a u drugoj mu dali – Pfizer: ‘Ubo me i shvatio da se zeznuo. Bio sam bijesan, a njegov izraz lica…’

Premda nije bilo kliničkih studija o tome je li mješovita serija jednako učinkovita kao cjelovita, čini se da pruža dovoljnu zaštitu od korone da treća doza nije potrebna

Amerikanac Craig Richards zabunom je primio doze cjepiva protiv korone od dva različita proizvođača – prvo su ga cijepili Moderninim cjepivom pa mu za drugu dozu dali Pfizerovo. Richards, inače iz New Hampshirea, kaže da se osjećao nelagodno nakon što su ga slučajno zeznuli.

Zabuna tijekom cijepljenja dogodila se u utorak, a Amerikanac je ispričao da je zdravstveni radnik shvatio da se zeznuo čim ga je “bocnuo” injekcijom.

“Pitao me jesam li spreman na ubod pa sam mu odgovorio potvrdno. Čim me ubo injekcijom spustio je pogled na moju karticu cijepljenja pa shvatio da mi je umjesto cjepiva Moderne dao Pfizera”, prenosi Metro izjavu Amerikanca.

Richards je prvu dozu cjepiva Moderne primio u ožujku na istom mjestu cijepljenja u gradu Lempsteru. Kaže da je nakon primanja injekcije u ruku pogledao zdravstvenog radnika i pitao ga: “Nisi mi valjda dao krivo cjepivo?”. Kaže da je izraz njegova lica rekao dovoljno – bio je bijesan zbog zabune.

HRVAT S OXFORDA OBJASNIO ZAŠTO ASTRAZENECINO CJEPIVO DOBRO ŠTITI I STARIJE OD 65: ‘To je namjerno rađeno tako kako jest…’

Ne zna se je li miješanje cjepiva učinkovito

I Pfizerovo i Modernino cjepivo podrazumijevaju dvije doze. Stručnjaci govore da uzimanje samo jedne doze pruža određenu razinu zaštite, no da bi ljudi trebali primiti obje doze kako bi bili potpuno zaštićeni. Nadzornik na mjestu cijepljenja razgovarao je s Richardsom i prema njegovim riječima, kazao mu je da će biti dobro. “Odlična vijest je što ste u potpunosti cijepljeni”, rekao mu je nadzornik.

HRVATSKA JE PREVARENA: Za ljude koji su se cijepili, trenutno nema druge doze! Vjerovali smo korporaciji i odmah raspakirali sve…

No, Amerikanac nije bio zadovoljan tim odgovorom i nije mogao vjerovati što mu se događa. Poziva se na odluku Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) i centrala za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te ističe da je pauzirano korištenje jednokratne doze cjepiva Johnson&Johnson. Razlog za to krije se u šest slučajeva krvnih ugrušaka.

“Uz sve što se događa, povlačenjem cjepiva Johnson&Johnsona, idete kući nakon cijepljenja i nelagodno vam je zbog cijele stvari. Zeznuli su se, tamo nešto nije u redu”, izjavio je Richards.

State Department je u izjavu naveo da će Richards biti u redu. “Mješovita serija je sigurna jer smjernice CDC-a preporučuju miješanje serije ako marka cjepiva iz prve doze nije dostupna u drugoj dozi”, naveli su u izjavi. Premda nije bilo kliničkih studija o tome je li mješovita serija jednako učinkovita kao cjelovita, čini se da pruža dovoljnu zaštitu od korone da treća doza nije potrebna.

Studiju o učinkovitosti miješanja različitih vrsta cjepiva protiv koronavirusa pokrenula je Velika Britanija, a u to istraživanje uključeni su Pfizer i Moderna.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr