NAPAD U BARCELONI

UNIŠTENA TERORISTIČKA ĆELIJA U KATALONIJI: Svih 12 članova je ili ubijeno ili uhićeno

Nakon što je ubila glavnog napadača u Barceloni Younesa Abouyaaqouba policija je u ponedjeljak rekla kako je svih 12 članova skupine koja je izvršila terorističke napade u Kataloniji ubijeno ili uhićeno, ali da nastavlja istragu.

Malo iza 17 sati u ruralnom području pored gradića Subiratsa, udaljenog 50 kilometara od Barcelone, policija je vatrenim oružjem ubila 22-godišnjeg Younesa Abouyaaqouba. On je “izravno ubio 14 osoba u četvrtak” u Barceloni, glavnom gradu sjeveroistočne pokrajine Katalonije, rekao je Carles Puigdemont, predsjednik Katalonije na konferenciji za medije.

Prvo je jurećim kombijem pregazio prolaznike ostavivši 13 mrtvih a onda je prilikom bijega ubio vlasnika automobila kojim je pobjegao iz Barcelone.

TKO JE ARHITEKT MASAKRA U BARCELONI? ‘Svi su oni bili dobri dečki, taj čovjek im je zatrovao mozak! Podivljali su nakon Ramazana’

KAKO JE IZGLEDALA NOĆ UŽASA IZ SATA U SAT: Pokolj na La Rambli povezan je s eksplozijom koja se dogodila dan ranije…

‘Istraga nije gotova’

“Jutros smo rekli da nam je bio prioritet razmontirati ovu skupinu odgovornu za napade u Kataloniji. Uvijek smo govorili da je ona sastavljena od 12 osoba”, rekao je šef policije Josep Lluis Trapero novinarima u Barceloni.

“No akcija nije gotova. Istraga u međunarodnom okviru nastavit će se idućih tjedana i mjeseci”.

Od 12 osumnjičenih za pokušaj napada eksplozivnim materijalom u Kataloniji, koji se pretvorio u napade jurećim vozilima i noževima u gradovima Barceloni i Cambrilsu, niti jedan više nije na slobodi. Uhićena su 4 člana koji će u utorak izaći pred suca u Madridu, 2 člana su poginula u eksploziji kuće u mjestu Alcanar, 5 je ubijeno u Cambrilsu dok je posljednji likvidiran nakon dojave građana.

U ponedjeljak su Interpol i španjolska policija krenuli u potragu za Abouyaaqoubom, posljednjim članom, distribuiravši njegove fotografije diljem zemlje. Policija mu je bila izgubila trag nakon što je u četvrtak oko 18.40 sati ostavio ukradeni automobil Ford Focu ubijenim vlasnikom, desetak kilometara izvan Barcelone u mjestu Sant Just Desvem.

POLICIJA UBILA AUTORA NAPADA NA BARCELONU! Šetao je predgrađem Barcelone s eksplozivnim pojasom i vikao ‘allahu akbar’

Lažni eksplozivni pojas

U ponedjeljak je oko 15.30 sati policija primila dva telefonska poziva, gotovo u isto vrijeme, s informacijom da bi se Abouyaaqoub mogao nalaziti u ruralnom području pored mjesta Subirats s oko 3.000 stanovnika, rekao je Trapero na konferenciji. Mjesto se nalazi oko 40 kilometara od mjesta gdje je u četvrtak policija pronašla Ford s ubijenim vlasnikom.

Jedna žena je nazvala policiju i rekla da se mimoišla s muškarcem “za kojeg nema sumnje” da je osoba koju je vidjela na fotografijama i koju traži policija. Dodala je kako joj je bilo čudno što je muškarac toplo obučen po takvoj vrućini, što nosi duge rukave i široku odjeću. Uskoro je tamo stiglo vozilo policijske ophodnje. Policajci su izašli i krenuli malom rubnom cestom u potragu. U vinogradu su primijetili čovjeka kako se skriva i povikali “ruke uvis”, ispričao je šef policije.

Mladić je imao raskopčanu košulju ispod koje je bila majica i pojas.

“Pokazao je na pojas i viknuo ‘Alah je velik'”, rekao je Trapero. Policajci su ga ustrijelili a kasnije je otkriveno da nije imao eksploziv. “Simulirao je lažnim pojasom poput onih u Cambrilsu no mogao je to biti pravi pojas s eksplozivom”, dodao je Trapero. Ispod košulje su mu pronašli više noževa koji su poslani na analizu kako bi se utvrdilo da li je nekime od njih ubijen 34-godišnji vlasnik Forda.

Nitko ga nije vidio s drugom osobom, niti muškarac koji je prvi nazvao telefonom, niti žena koja živi u blizini i koja je dala detaljne informacije a niti policijska ophodnja koja je stigla na mjesto događaja nije primijetila eventualnog Younesovog pomoćnika. Policija zasad ne zna kako je došao tamo i da li je s nekim komunicirao od četvrtka.

ŠPANJOLSKA POLICIJA OBJAVILA FOTOGRAFIJE I IMENA TERORISTA: Ovo su odgovorni za strašan masakr u Barceloni i Cambrilsu

Poginuo imam koji je radikalizirao teroriste

Šef policije Trapero potvrdio je kako je imam Abdelbaki Es Satty iz katalonskog gradića Ripolla, koji je predvodio terorističku ćeliju povezanu s napadom u Barceloni, poginuo u eksploziji kuće u mjestu Alcanar.

“Pronađeni su njegovi ostaci. Preostaje nam još identificirati drugu osobu poginulu ondje”, rekao je.
Es Satty, koji je propovijedao u džamiji u Ripolli u blizini granice s Francuskom do lipnja, jedan je od glavnih osumnjičenih povezanih s napadima u Barceloni i Cambrilsu.

U noći na četvrtak došlo je do slučajne eksplozije kada su muškarci rukovali plinskim bocama i eksplozivnim materijalom. Policija tvrdi da su pripremali napad eksplozivom u Kataloniji jer je ondje uz oko 120 boca plina butana i propana pronađen materijal kojeg je znala koristiti Islamska država. Takav materijal korišten je u eksploziji u bruxelleskoj zračnoj luci u ožujku 2016., izvijestila je španjolska javna televizija RTVE.

U četvrtak nakon eksplozije “džihadistička ćelija se odlučila na jednostavniji napad” gaženjem prolaznika kombijem na šetalištu la Rambla u Barceloni te napadom automobilom Audi A3 i noževima na šetalištu uz more turističkog gradića Cambrils, rekao je Trapero. Prema njegovim riječima skupina je nekoliko mjeseci prikupljala plinske boce i materijal u kući u Alcanaru pripremajući napad. Nitko od susjeda u tom malom mjestu a niti policija nisu primijetili nešto sumnjivo. Nitko od 12 osumnjičenih nije imao policijski dosje vezan za terorizam ili slične aktivnosti.

Identificirana tijela 15 poginulih u napadima

U četvrtak je Islamska država, u priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, preuzela odgovornost za napad u Barceloni. U priopćenju je navedeno da je cilj vojnika Islamske države bila zemlja koja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama protiv kalifata uspostavljenog u Siriji i Iraku. Španjolska ima nekoliko stotina vojnika u Iraku koji obučavaju lokalne vojnike za borbu protiv IS-a. Španjolski vojnici ne sudjeluju u borbenim akcijama.

U ponedjeljak je španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao u razgovoru za španjolske novine El Pais kako će Španjolska “proširiti borbu i doprinos borbi protiv Islamske Države”.

U ponedjeljak su identificirana tijela 15 ubijenih osoba, od kojih sedam žena i osam muškaraca, od kojih dvoje djece. Šest poginulih je iz Španjolske, troje iz Italije, dvoje iz Portugala, a po jedna osoba iz SAD-a, Kanade, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva/Kanade. U bolnicama se nalazi 50 ozlijeđenih od kojih 9 teško.

Bio je to prvi napad Islamske države u Španjolskoj od kada je kalifat osnovan u Siriji i Iraku 2014. To je ujedno bio i prvi napad u Španjolskoj nakon 2004. kada su u madridskoj podzemnoj željeznici ubijene 192 osobe. Taj bombaški napad bio je najteži napad pripisan dhihadističkim skupinama na europskom tlu.
Od tada su u Španjolskoj uhićene 723 osobe osumnjičene za pripadnost džihadističkim skupinama, širenje poruka preko interneta i novačenje članova. Veliki broj je uhićen u Kataloniji.
U posljednjih 13 mjeseci dogodilo se više napada vozilima na pješake u europskim gradovima koje je teško predvidjeti. Ukupno više od 100 osoba je ubijeno u Nizi, Berlinu, Londonu i Stockholmu.

KAKO ŽIVJETI S TOM TRAUMOM NAKON TERORA? ‘Teroristički napadi imaju toliko razornu moć na ljudsku psihu…’

TERORISTI SU IMALI JOŠ PAKLENIJI PLAN: Htjeli su u zrak dići i poznatu katedralu Sagrada Familia

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr