HUMANITARNA KRIZA

UN-ov POVJERENIK ZA LJUDSKA PRAVA ZAPREPAŠTEN NASILJEM U MIJANMARU: ‘Ovo liči na primjer iz udžbenika etničkog čišćenja’

Smrtonosna sigurnosna operacija u mijanmarskoj pokrajini Rakhineu očito je planirana da iz zemlje ukloni muslimansku manjinu Rohindža, rekao je danas visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad al Hussein.

“Sadašnje stanje ne može se još utvrditi u potpunosti, no situacija sliči na primjer iz udžbenika etničkog čišćenja”, rekao je na vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Povjerenik za ljudska prava rekao je da je zaprepašten time da je Mjanmar navodno počeo polagati mine duž granice s Bangladešom te da je izbjeglicama jedino dopušteno vratiti se ako daju dokaz o nacionalnosti, premda su mnogi Rohindže bez državljanstva.

“Ta mjera podsjeća na ciničan trik da se prisilno premjesti veliki broj ljudi bez mogućnosti povratka”, rekao je Zeid.

ESKALACIJA NASILJA U MIJANMARU: Krvava kampanja ubijanja i paljenja kako bi se protjerali muslimani

Oko 270.000 muslimana Rohindža pobjeglo je iz Mjanmara u susjedni Bangladeš nakon napada militanata Rohindža na 30 policijskih postaja potkraj srpnja koji je izazvao masivan odgovor vlade.

“Primili smo mnoga izvješća i satelitskih snimaka o tome  kako sigurnosne snage i lokalna milicija spaljuju sela Rohindža te izvješća o izvansudskim ubojstvima, uključujući i ubijanje civila u bijegu”, rekao je Zeid.

Čak i prije sadašnjeg gušenja otpora, vlasti su provodile nasilje protiv Rohindža koje se može kategorizirati kao zločini protiv čovječnosti bude li se sudski procesuiralo, dodao je.

HUMANITARNA KRIZA U MIJANMARU: 90 000 protjeranih muslimana pobjeglo u susjedni Bangladeš

“Pozivam vladu da zaustavi trenutnu okrutnu vojnu operaciju” i prestane diskriminirati Rohindže, rekao je Zeid.

Jučer je militantna skupina Vojska za spas Rohindža Arakana (ARSA) proglasila jednomjesečno primirje protiv mjanmarskih snaga, no njihov apel odbila je mjanmarska vlada.

“Ne pregovaramo s teroristima”, napisao je na Twitteru Zaw Htay, predstojnik ureda državnog savjetnika.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr