U EMIGRACIJI

UMRO POSLJEDNJI ATENTATOR NA TITA: ‘Imali smo snajperiste koji su čekali da ga skinu’

Prije dva dana u gradu Phoenixu u američkoj saveznoj državi Arizoni preminuo je Radoš Stevlić, javnosti poznat zbog pokušaja atentata na Josipa Broza Tita sedamdesetih godina prošlog stoljeća, javlja B92.

Stevlić je desetljećima živio u Phoenixu, a nakon uhićenja zbog pokušaja atentata osuđen je na deset godina zatvora koje je odslužio u američkom zatvoru.

NERIJEŠENI SLUČAJ: Jesu li Tito i UDB-a organizirali teroristički napad u New Yorku?

Prošle godine Stevlić je dao intervju za beogradsku Politiku u kojem je govorio o motivima pokušaja atentata. ‘Kao i moji suborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. S druge strane, bio sam svjestan da po našoj vjeri nemam pravo oduzeti čovjeku život, i možda je bolje što se sve završilo kako i jest. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promijenilo’, rekao je tada Stevlić.

Imali su snajperiste

Stevlić i njegovi suradnici su prvi bombaški napad izveli na pravoslavni blagdan svetog Save. Šest bombi eksplodiralo je u isto vrijeme u svim konzulatima i veleposlanstvima Jugoslavije u New Yorku, Torontu, Chicagu, Los Angelesu, San Franciscu i Clevelandu.

VELIKA ENIGMA KOJU JE TITO KRIO DO KRAJA ŽIVOTA: ‘Ja sam tvog ‘druga’ poslao u smrt!’

‘Mi smo smatrali da je nužno da se Josip Broz Tito ukloni. Najbliži tome bili smo kada je dolazio drugi put u Ameriku, u Philadelphiju, onda smo imali snajperiste koji su čekali da ga skinu za vrijeme hoda od aviona do terminala’, dodao je Stevlić.

Poveći popis za uhićenja

Tih godina je, govorio je Stevlić, jugoslavenska vlada State Departmentu poslala popis imena 146 osoba sa zahtjevom za uhićenjima. ‘State Department je odgovorio ovima u Beogradu da ne mogu uhititi toliki narod, to je puk vojske, pa se sve svelo na nas šestoricu: Nikolu Kavaju, Stojiljka Kajevića, Boška Radonjića, Životija Savića, Nikolu Živovića i moju malenkost. Glavna optužba bila je pokušaj ubojstva Josipa Broza Tita’, rekao je Stevlić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr