IMAO JE 83 GODINE

UMRO JE MITROPOLIT SPC-A U CRNOJ GORI AMFILOHIJE: Bio je zaražen koronavirusom; ‘Vječan spomen i Carstvo Nebesko!’

Početkom listopada utvrđeno je da je zaražen koronavirusom

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije (83) umro je petak od posljedica koronavirusa.  Kako je priopćila Mitropolija crnogorsko-primorska, mitropolit je umro jutros u Kliničkom centru Crne Gore.

Mitropolitu Amfilohiju potvrđen je koronavirus 6. listopada, kada je i primljen u bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje se popravilo, a test napravljen 20. listopada pokazao da je negativan na covid-19. Međutim, kako je priopćeno, stanje mu se naglo se pogoršalo u nedjelju kada je primijećeno otežano disanje.

Pojedini mediji u Srbiji sinoć su objavili da je Amfilohije preminuo, nakon čega su se bili oglasili liječnici Kliničkog centra koji su priopćili da je stanje mitropolitaa teško, ali da je i dalje živ.

Amfilohije je bio dugogodišnji mitropolit crnogorsko-primorski, a ranije i episkop banatski (1985. – 1990). Bio je drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC-a, odmah nakon patrijarha srpskog Irineja.

Tijekom 2020. godine predvodio je masovne prosvjede protiv zakona o slobodi vjeroispovjesti, za koji je SPC tvrdila da je „paravan za otimanje njene imovine“.

Pod njegovim utjecajem uoči parlamentarnih izbora formirana je prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, na čije je čelo, na inzistiranje Amfilohija došao aktualni mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

OVO BI MOGAO BITI VELIKI PROBLEM: Liječnici će moći proglasiti nekoga zaraženim čak i bez testiranja na koronavirus

‘POBJEDU NAD PANDEMIJOM PROGLAŠAVAMO U TRAVNJU’; Orban tvrdi da cjepivo u Mađarksu stiže krajem prosinca ili početkom siječnja

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minutu u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr