ČEKAJU SE DETALJI

UMRO DOBROVOLJAC ZA ISPITIVANJE OXFORDOVOG CJEPIVA PROTIV KORONE: ‘To nije nuspojava, testiranje se može nastaviti’

Preminuli sudionik pokusa nije primio cjepivo već se nalazio u kontrolnoj skupini

Brazilske zdravstvene vlasti objavile su u srijedu da je umro dobrovoljac u kliničkom ispitivanju cjepiva za covid-19 tvrtke AstraZenece i sveučilišta Oxford.

Vlasti su dodale da će se ispitivanje unatoč tome nastaviti. Pojedinosti o umrlom nisu objavile, pozivajući se na povjerljivost podataka o sudionicima.

PREKINUTO NAJMASOVNIJE TESTIRANJE CJEPIVA PROTIV COVIDA-19: Jedan od 60.000 ispitanika dobio ‘neobjašnjivu bolest’

Testiranje se nastavlja, incident nije nuspojava cjepiva

Sveučilište u Sao Paulu, koje sudjeluje u fazi 3 ispitivanja cjepiva u Brazilu, odvojeno je priopćilo da je umrli Brazilac, ali ne i to gdje je živio. Kako je javio Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore, preminuli sudionik pokusa nije primio cjepivo već se nalazio u kontrolnoj skupini. Oxford je objavio da je neovisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava cjepiva i da se ispitivanje nastavlja.

“Nakon pažljive analize ovoga slučaja u Brazilu, nema razloga za zabrinutost za sigurnost kliničkog ispitivanja i neovisno tijelo je kao i brazilske vlasti savjetovalo da se testiranje nastavi”, rekao je glasnogovornik sveučilišta.

Brazilska vlada planira kupiti britansko cjepivo i proizvoditi ga u biomedicinskom centru FioCruz u Rio de Janeiru, a cjepivo suparničke kineske kompanije Sinovac već se testira u institutu Butantan u Sao Paolu.

Brazil je iza SAD-a drugi po broju žrtava koronavirusa s više od 154.000 umrlih i s više od 5.2 milijuna zaraženih treći je, iza SAD-a i Indije, po broju inficiranih.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr