banner

PANDEMIJA NE ŠTEDI NIKOGA

UMRLO PREKO 1,2 MILIJUNA OBOLJELIH OD COVIDA: Neke europske zemlje uvode nove mjere unatoč sve većem otporu

U trenutku kada je u svijetu 1,2 milijuna umrlih od covida, u nekim europskim zemljama uvode se strože mjere u borbi s pandemijom

Neke europske zemlje, teško pogođene drugim valom epidemije koronavirusa koji je u svijetu pokosio više od 1,2 milijuna ljudi, uvode danas nove mjere, ne tako stroge kao proljetos, primjerice Njemačka i Belgija, unatoč sve većem otporu građana.

Epidemija ne štedi nikoga, pa nije poštedjela ni čelnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa koji je objavio u nedjelju da je bio u doticaju s osobom pozitivnom na koronavirus te mora u karantenu. Dodao je da se osjeća dobro i nema simptoma.

Dosad je u svijetu umrlo najmanje 1.200.042 ljudi od 46.452.818 zaraženih, pokazuje izračun agencije France Pressea na temelju službenih izvora objavljenih u ponedjeljak dopodne. Iako su Sjedinjene Države najpogođenija zemlja svijeta s 230.996 umrlih od 9.207.364 zaraženih, pandemija se trenutačno najbrže širi u Europi.

VIRUS JE OPET MUTIRAO I TO NAS BACA U NOVE PROBLEME: Znanstvenici strahuju da je sada postao – još zarazniji

Nimalo popularne mjere

Zbog tog su razloga europske vlade odlučile uvesti nove mjere, nimalo popularne: tako bi ovog tjedna napetost mogla dodatno porasti na talijanskom poluotoku. Tamošnja glasila pišu da će vlada u ponedjeljak proglasiti karantenu u velikim gradovima, počevši s Milanom i s Napuljem. To je rizičan korak nakon sukoba koji je u subotu u Rimu izbio između policije i prosvjednika koji se protive restrikcijama što se uvode radi sprječavanja širenja epidemije.

U Španjolskoj je policija u noći na ponedjeljak privela desetke prosvjednika protiv mjera ograničenja, u okršajima u više gradova, napose u Madridu. U Njemačkoj su u ponedjeljak stupile na snagu strože mjere u borbi protiv širenja koronavirusa kojima je cilj smanjenje osobnih kontakata građana i usporavanje rasta broja novozaraženih.

Od danas se osim uobičajenih pravila o držanju razmaka, pranja ruku i nošenja zaštitnih maski u trgovinama, javnom prijevozu i pješačkim zonama, uvodi i mjera zabrane okupljanja više od deset osoba iz najviše dva kućanstva.

Nove mjere odnose se i na rad restorana i ugostiteljskih objekata, koji od danas smiju prodavati hranu i piće samo za konzumaciju izvan objekta. Hotelima u Njemačkoj je zabranjen prihvat gostiju koji nisu na poslovnom putu. Građani su pozvani da se suzdrže od privatnih putovanja i okupljanja. Rad je također zabranjen kazalištima, kinima i opernim kućama, kao i teretanama i bazenima.

POLAKO SE POČELO DOGAĐATI ONO ČEGA SE SVI PRIBOJAVAJU: Muškarac se istovremeno zarazio i koronavirusom i gripom

Još uvijek raste broj hospitaliziranih

U Belgiji, gdje koronavirus najviše kruži, u ponedjeljak je proglašena druga šestotjedna karantena, ali manje stroga nego proljetos. Rad od kuće je obvezan gdje je god to moguće, trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine su zatvorene. Samo cvjećari i knjižari mogu raditi.

Savezni glasnogovornik službe za suzbijanje koronavirusa rekao je u ponedjeljak da broj zaraženih i pacijenata u bolnicama “još raste, ali sporije. Taj superbrzi vlak vozi, ali malo sporije”, istaknuo je.

MINISTAR ALADROVIĆ O MOGUĆEM ZATVARANJU: ‘To će se dogoditi, ukoliko se mi ne budemo držali mjera’

Prijete novi valovi tijekom zime

U Francuskoj je znanstveno vijeće koje savjetuje vladu ocijenilo da drugi val epidemije covida-19 s kojim se Europa trenutačno bori, zacijelo nije posljednji i postoji bojazan da će “potkraj zime zaredati nekoliko valova”.

U nedjelju je u Francuskoj, gdje je u petak uvedena karantena, prijavljeno oko 46.290 novih slučajeva – što je oko 10.000 više nego dan ranije. U takvom tjeskobnom ozračju premijer Jean Castex pozvao je u nedjelju Francuze da poštuju mjeru ograničenja kretanja koja je “nužna” kako bi se zaustavilo širenje epidemije.

No i u Francuskoj je karantena manje stroga nego proljetos, pa se u ponedjeljak 12 milijuna učenika vratilo u školu. U školama je ipak na snazi stroži higijenski protokol koji uključuje nošenje maske za sve starije od šest godina.

Ženeva je pak zbog “ozbiljnog pogoršanja situacije” najavila uvođenje strožih mjera od onih koje vrijede na nacionalnoj razini u Švicarskoj i u ponedjeljak navečer je zatvorila barove, restorane i trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne kućanske potrepštine. Nošenje maske bit će obvezno čitavu zimu na svim uspinjačama na skijalištima.

‘NAJJAČI UDAR TEK DOLAZI!’ Znanstvenik upozorava da je prerano za opuštanje: ‘Zamislite to kao dim cigarete koji ostaje u zraku’

Karantena u Velikoj Britaniji

Portugal, gdje je u ponedjeljak dan žalosti za žrtve covida-19, objavio je u ponedjeljak da će proglasiti izvanredno zdravstveno stanje. Premijer Velike Britanije, najpogođenije europske zemlje, s najmanje 46.555 umrlih, Boris Johnson, najavio je ponovno uvođenje karantene u Engleskoj od četvrtka do 2. prosinca.

Ponovno zatvaranje koje bi opet moglo gurnuti zemlju u recesiju, “doista je pogubno” za britansko gospodarstvo, koje je pandemija već bacila na koljena, upozorila je udruga poslodavaca CBI. U ponedjeljak je list The Sun objavio da je princ William, drugi u nasljednom redu za britansku krunu, u travnju bio zaražen novim koronavirusom i imao je dišnih tegoba.

Među rijetkim dobrim vijestima, ali samo za šačicu povlaštenih, jest da je sveti grad Inka Machu Picchu, turistički biser Perua, u nedjelju ponovo otvoren za posjete nakon gotovo osmomjesečnog zatvaranja zbog covida-19. No iz zdravstvenih razloga, samo 675 turista moći će ga posjetiti na dan, što je 30 posto manje nego prije pandemije.

MILANOVIĆ NEĆE PODRŽATI POLICIJSKI SAT: ‘Neću ja nikome objašnjavati zašto sam kera izveo van. Prvi ću na ulicu protiv toga’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr