MLADI PRINC ŽELI KRUNU

UHIĆENI PRINČEVI, MINISTRI I BIZNISMENI… Evo što stoji iza velike čistke u Saudijskoj Arabiji

Saudijski prijestolonasljednik, princ Muhamed bin Salman u nedjelju je, navodno zbog korupcije, uhitio 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko vodećih biznismena.

Taj potez svjetski analitičari tumače potresom na saudijskoj političkoj sceni i očitim prinčevim pokušajem da učvrsti svoje pravo na krunu.

MASOVNA UHIĆENJA PRIJE SMJENE VLASTI U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Pali su članovi kraljevske obitelji, ministri, milijarderi…

Uhićen i najbogatiji Saudijac

Muhamed bin Salman na čelu je novoosnovanog državnog tijela za borbu protiv korpucije i svom prvom potezu na dužnosti dao je uhititi 11 prinčeva, četiri ministra, desetke bivših ministara i nekoliko vodećih biznismena. Među uhićenima je princ Alvalid bin Talal, unuk prvog saudijskog kralja i najbogatiji Saudijac.

Odvojeno je kralj Salman, Muhamedov otac, smijenio šefove nacionalne garde i mornarice. Novo državno tijelo protiv korupcije ima ovlasti izdavati uhidbene naloge i zabraniti napuštanje zemlje.

Glavni državni odvjetnik Saud al-Modžeb izjavio je da činjenica što su mnogi uhićenici članovi kraljevske obitelji “neće omesti čvrstu provedbu pravde”.

MLADI PRINC IZA REŠETAKA BACIO I NAJBOGATIJEG ARAPA: Tko je bogataš koji je sa svojom luksuznom jahtom često dolazio u Hrvatsku?

Kralj se predomislio oko nasljednika

Televizija al-Arabija javila je da se radi o istrazi u svezi s pronevjerom novca nakon poplave u Džedi 2009., ali analitičari uhićenja smatraju jasnim pokušajem prijestolonasljednika da učvrsti svoje pravo na krunu. Kralj Salman je, naime, u lipnju ove godine donio odluku da njegov nasljednik neće biti dotadašnji prijestolonasljednik, kraljev nećak Muhamed bin Najef, i pravo na krunu preusmjerio na svoga sina Muhameda bin Salmana.

BBC u svojoj analizi naglašava kako je ovim hrabrim i unaprijed planiranim potezom, 32-godišnji prijestolonasljednik uklonio sve prepreke u stjecanju potpune kontrole u zemlji.

NOVA RUNDA NAORUŽANJA ZA SAUDIJSKU ARABIJU: Od SAD-a za 15 milijardi dolara kupuju snažne raketne sustave

Saudijci šokirani uhićenjima

Uhićenja prinčeva, ministara i biznismena šokirala su Saudijce, nenaviknute na nagle promjene.

Princ Muhamed prilično je popularan, naročito među mladim Saudijcima. Oni stariji i konzervativniji smatraju da previše brza u modernizaciji zemlje.

Nedavno je najavio da će zemlja vratiti umjerenom islamu, iskorijeniti ostatke siromaštva i uvesti socijalne promjene, poput dopuštenja ženama da voze.

‘VELIKI I POVIJESNI DAN ZA SAUDIJSKU ARABIJU’: Kralj Salman napokon dopustio ženama da nauče voziti

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr