LICE S NASLOVNICE

UHIĆENA ŽENA SA SLAVNE FOTOGRAFIJE: ‘Zelenookoj djevojčici’ prijeti 14 godina zatvora

Afganistanska žena, ovjekovječena na slavnoj fotografiji National Geographica kao zelenooka 12-godišnja djevojčica, uhićena je danas u Pakistanu zbog krivotvorenja osobnih dokumenata.

Nezaboravna fotografija Šarbat Gule, djevojčice prodorna pogleda, koju je u izbjegličkom kampu u Pakistanu snimio Steve McCurry, najpoznatija je naslovnica u povijesti National Geographica.

Gula je uhićena zbog prijevare nakon dvogodišnje istrage pakistanske Savezne istražne agencije (FIA) u sjeverozapadnom gradu Pešavaru.

Krivotvorila osobnu iskaznicu

“FIA je uhitila Šarbat Gulu zbog krivotvorene osobne iskaznice”, rekao je Šahid Iljaš iz pakistanske uprave za registraciju stanovništva (NADRA).

FIA traga i za trojicom dužnosnika NADRA-e koji su Guli omogućili da dobije pakistansku osobnu iskaznicu.

Proglasi li je sud krivom, Gula bi mogla završiti u zatvoru na 14 godina.

Ona je podnijela zahtjev za pakistanskim dokumentima koristeći se lažnim imenom, kažu u FIA-i. Jedna je od na tisuće afganistanskih izbjeglica koja je uspjela zaobići pakistanski kompjuterizirani sustav i dobiti osobnu iskaznicu.

Snimljena za vrijeme sovjetske okupacije Afganistana

Njezina slavna fotografija snimljena je 1984. u izbjegličkom kampu u sjeverozapadnom Pakistanu u vrijeme sovjetske okupacije Afganistana.

Foto: Wikimedia commons
Foto: Wikimedia commons
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Fotograf McCurry pronašao ju je nakon 17 godina u izoliranom afganistanskom selu u kojem se udala za pekara i rodila tri kćeri.

Pakistan je nedavno pokrenuo akciju protiv izbjeglica koji su na prijevaru dobili dokumente. NADRA je dosad provjerila 91 milijun osobnih iskaznica i otkrila nešto više od 60 tisuća lažnih.

Pakistan desetljećima pruža utočište ljudima koji su bježali iz te napaćene zemlje od Sovjeta do talibana. Službeno ih je u toj zemlji 1,4 milijuna, a neregistriranih je, procjenjuje se, još milijun.

Od 2009. godine službeni Islamabad pomiče rokove za njihov povratak, ali mnogi strahuju da će ovaj aktualni, u ožujku 2017., biti posljednji. A to ih potiče da pokušaju ishoditi originalne pakistanske dokumente.

Povratak na Net.hr