Islamist u obavještajnoj službi

UHIĆEN NJEMAČKI OBAVJEŠTAJNI ČASNIK: Sudjelovao u zavjeri islamista, planirali postaviti bombu u sjedištu obavještajne službe

Njemački obavještajni časnik navodno je uhićen zbog sumnje da je sudjelovao u zavjeri islamista.

SAD IM JE STVARNO DOSTA: Njemačka konačno objavila mjere protiv terorista. Neke su prilično rigorozne

Novodno je 51-godišnji službenik “djelomično priznao” plan da se postavi bomba u sjedište njemačke obavještajne službe u Koelnu, prenosi Telegraph.

IMAO STATUS IZBJEGLICE: Uhićen Sirijac koji je planirao teroristički udar u Njemačkoj

Nudio informacije i tražio napadače preko chata

Osumnjičeni je pokušao prenijeti “osjetljive informacije o BfV-u (Savezni ured za zaštitu ustava), što je moglo rezultirati prijetnjom agenciji”, državni je službenik rekao medijima.

“Optužen je za objavljivanje islamističkih poruka na internetu pod lažnim imenom, kao i za nuđenje tajnih informacija tijekom on-line chata”, izjavila je glasnogovornica BfV-a.

Sjedište BfV-a u KoelnuFoto: wikimedia

Osumnjičeni od travnja radi na prikupljanju obavještajnih podataka o islamističkoj sceni u Njemačkoj. Navodno su otkriveni on-line razgovori između osumnjičenog i drugih islamista tijekom kojih ih je pokušao regrutirati kako bi izvršili napade na “nevjernike”.

Osumnjičenikova obitelj nije imala pojma o njegovom preobraćenju na islam.

Teroristički napadi u Njemačkoj

Njemačke službe su u stanju velike uzbune nakon nekoliko terorističkih napada ovoga ljeta.

ISIS je preuzeo odgovornost za dva napada krajem srpnja – u vlaku u blizini Wuerzburga, kao i na glazbenom festivalu u Ansbachu, u kojima su ekstremisti ranili ukupno 20 ljudi.

Uz to, sigurnosne su snage morale odgovoriti na napad u trgovačkom centru u Muenchenu u kojem je 18-godišnjak njemačko-iranskoga podrijetla ubio devetero ljudi. Mladić je bio na psihijatrijskome liječenju te je bio opsjednut masovnim ubojstvima.

Povratak na Net.hr