ISIS-ov UDAR

UHIĆEN BOMBAŠ IZ LONDONA? Britanija na najvišem stupnju pripravnosti: ‘To znači da je moguć još jedan napad’

Velika Britanija rasporedila je stotine vojnika na strateškim mjestima u subotu da zamijene policiju u potrazi za odgovornima za eksploziju bombe u podzemnoj željeznici pri čemu je ozlijeđeno 29 ljudi a zemlja je na najvišem stupnju pripravnosti.

Eksplozija u petak ujutro, koja je ozlijedila 29 ljudi, peti je teroristički napad u zadnjih šest mjeseci a odgovornost je preuzela Islamska država, prenosi AFP.

Uhićen u luci

Policija je jutros objavila da je zbog bombaškog napada uhićen 18-godišnjak, javlja BBC.

Mladić je zadržan u luci u Doveru. Uhićen je na temelju članka 41. Zakona u terorizmu i zadržan u lokalnoj policijskoj postaji.

Iz policije su rekli kako je ovo uhićenje “značajno”, ali da stupanj sigurnosti ostaje “kritičan”.

Razina prijetnje – kritična

Premijerka Theresa May najavila je u petak kasno navečer kako je razina prijetnje podignuta na ‘kritičnu’, te da će vojska čuvati ključna mjesta kako bi oslobodila policiju da djeluje drugdje. May je rekla da ‘stupanj kritične prijetnje’ znači da možda prijeti još jedan napad.

Eksplozija na postaji Parsons Green u jugozapadnom Londonu prouzročila je ‘vatreni zid’ koji je rezultirao opekotinama, kao i stampedom uspaničenih ljudi, neki od kojih su bili i pregaženi.

Još nitko nije uhićen, ali zapovjednik protuterorističke policije Mark Rowley rekao je kako istraga “stvarno dobro napreduje”.

“Lovimo sumnjivce”, rekao je izvjestiteljima.

“Netko je postavio taj eksplozivni uređaj u podzemnu. U ovoj fazi istrage moramo biti otvorenog uma prema njemu i potencijalnim suučesnicima.”

Policija istražuje vlak nakon št je u njemu došlo do eksplozije bombeFoto: afp

Eksploziv u lidlovoj vrećici

Britanija je posljednji put bila pod mjerema kritičnog nivoa prijetnje nakon svibanjskog bombaškog napada na koncertu u Manchesteru, za što je isto odgovornost preuzela Islamska država.

ISIS PREUZEO ODGOVORNOST ZA NAPAD U LONDONU: Zbog greške na eksplozivnoj napravi izbjegnuta smrt desetaka civila

Rowley je ranije rekao kako je većina ozlijeda “površinske opekotine”, dok su drugi ozlijeđen kaa su putnici u panici bježali s postaje.

Eksploziv se nalazio u kanti koja je bila unutar vrećice za smrznutu robu i lanca supermarketa Lidl. Kanta je izgledala kao ona kakva se koristi u građevinskim radovima a iz nje su izlazili kablovi. Britanski su mediji javili kako je imala detonator ali nije eksplodirala u potpunosti.

Četiri dosadašnja napada ove godine u Londonu i Manchesteru odnijela su živote 35 ljudi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr