PO NALOGU TUŽITELJSTVA

UHIĆEN BIVŠI PRIPADNIK POLICIJE BOSANSKIH SRBA: Osumnjičen je za ratne zločine i ubojstva najmanje dvojice Bošnjaka te jednog Hrvata

Ivan Đurić (49) je osumnjičen da je zajedno s drugim osobama koje su ranije procesuirane pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju sudjelovao u počinjenju ratnih zločina na području Brčkog

Bivši pripadnik policije bosanskih Srba Ivan Đurić uhićen je u srijedu po nalogu Tužiteljstva BiH pod sumnjom da je počinio ratne zločine nad žrtvama hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na području Brčkog.

Tužiteljstvo BiH priopćilo je kako je Đurić (49) osumnjičen da je zajedno s drugim osobama koje su ranije procesuirane pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sudjelovao u počinjenju ratnih zločina na području Brčkog.

Zlostavljao civile u logoru Luka u Brčkom

Izravno je osumnjičen za ubojstvo najmanje dva civila bošnjačke nacionalnosti te jednog hrvatske.

Istragom je također utvrđeno kako je Đurić kao pripadnik tzv. interventnog voda srpske policije zajedno s Goranom Jelisićem zvanim “Adolf”, kojega je ICTY 2001. godine pravomoćno osudio na 40 godina zatvora, sudjelovao u zlostavljanju civila zatočenih u logoru “Luka” u Brčkom 1992.

Đurić je zatočene civile hrvatske, bošnjačke i albanske nacionalnosti tukao palicama, ozljeđivao hladnim oružjem te ih je pljačkao i ponižavao.

Povratak na Net.hr