'Ugušit ćete se u krvi koju ste prolili'

Turski premijer Tayyip Erdogan optužio je u nedjelju Izrael za namjerno ubijanje palestinskih majki i upozorio ga da će se ‘ugušiti u krvi koju je prolio’.

Obračajući se stotinama tisuća pristaša na skupu uoči predsjedničkih izbora 10. kolovoza, Erdogan je ponovno usporedio ponašanje Izraela s Hitlerom. Sličan komentar nedavno je naveo izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ga optuži za antisemitizam, dok mu je Washington uputio ozbiljne primjedbe.

“Baš kao što je Hitler želio osnovati rasu očišćenu od svih mana, tako i Izrael pokušava ostvariti isti cilj”, rekao je Erdogan okupljenima u areni u Istanbulu.

‘Ubijaju bebe’

“Ubijaju žene da ne bi rađale Palestince, ubijaju bebe kako ne bi odrasle, ubijaju muškarce da ne bi mogli braniti svoju zemlju… Ugušit će se u krvi koju su prolili”, rekao je Erdogan.

U Turskoj, zemlji u kojoj žive sunitski muslimani prisutni su jaki propalestinski osjećaji, a proteklih tjedana prosvjednici su na ulicama snažno osuđivali izraelsku vojnu operaciju u Pojasu Gaze.

Oko 50 milijuna Turaka izaći će u nedjelju na birališta i prvi put izravno izabrati predsjednika države. Ankete predviđaju da će Erdogan osvojiti 55 posto glasova, 20 posto više od glavnog oporbenog kandidata Ekmeleddina Ihsanoglua.

Povratak na Net.hr