GRANIČNI SPOR

UGLEDNI DIE WELT: ‘Bizarna svađa Slovenije i Hrvatske oko morske granice u budućnosti može razoriti Europsku uniju’

Svađa sa Slovenijom i odbijanje Hrvatske da prizna i implementira arbitražnu presudu mogli bi imati dugoročne i razorne posljedice za Europsku uniju, zaključak je uglednog njemačkog lista

U njemačkom dnevnom listu Die Welt izašao je članak u kojem se donosi analiza hrvatsko – slovenskih odnosa u kontekstu presude o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije prema kojoj je većina Piranskog zaljeva pripala Sloveniji, a koja je presudom dobila i izlaz na otvoreno more.

SLOVENIJA POVLAČI PRVE POTEZE: Diplomat otkrio kojim sredstvima prisile bi se mogli poslužiti

Die Welt tekst započinje opservacijom kako se “bizarna svađa Hrvatske i Slovenije već godinama već godinama vodi zbog nekoliko kvadratnih kilometara morske površine”, a dodaju i da se čak ne radi “o vrijednim plažama u jadranskom Piranskom zaljevu ili o nekim skrivenim gradićima na moru” već o neatraktivnom području na kojem lovi tek nekolicina ribara”.

Borba za neatraktivan dio Jadrana

Die Welt dalje piše kako Hrvatska odbija implementirati presudu te da dvije zemlje tako idu “opasnim putem mogućeg sukoba”. “Sada kada Hrvatska bojkotira provedbu međunarodne arbitražne odluke na morskoj granici, svađa bi mogla eskalirati”, navodi se u tekstu. Sukob je moguć, piše Die Welt, jer se radi o zemljama opeterećenim povijesnim okolnostima proizašlim iz raspada Jugoslavije, koji bi sada mogli narušiti ionako krhku ravnotežu zemalja zapadnog Balkana.

KRONOLOGIJA KONTAMINIRANOG PROCESA: Ovo su ključni događaji oko Sporazuma o arbitraži Slovenije i Hrvatske

Je li arbitraža kao instrument oslabljena?

“Sloveniju sada nitko ne može spriječiti da postroži granične kontrole prema Hrvatskoj, kao što je to bio slučaj ovo ljeto kad su se stvarale kilometarske gužve, a Hrvatska još uvijek nije dio zaštićenog Schengenskog prostora”, piše Die Welt. Taj list piše i kako je arbitraža kao instrument rješavanja sporova u ovom slučaju oslabljena.

“Ako ova vrsta neutralnog posredovanja treće strane više ne uživa povjerenje i nije prihvaćena na svim stranama, EU će izgubiti važnu, doista egzistencijalnu polugu za rješavanje sporova na Balkanu. Bruxelles se nada da će arbitražnim presudama riješiti i druge teritorijalne sporove na zapadnom Balkanu. Uostalom, regija je obilježena mnoštvom sukoba, poput ovog u Piranskom zaljevu. No, cijela je stvar sada išla u potpuno krivom smjeru. “Slovenija protiv Hrvatske bila je i predstavlja sumorni presedan, što će otežati buduće rješavanje bilateralnih sukoba, navodi se u studiji Sveučilišta Duisburg-Essen”, navodi Die Welt.

‘Hrvatska – problematično dijete EU’

“U istoj se studiji i navodi kako “najmlađa članica Europske unije, Hrvatska”, svojim ponašanjem sada prijeti da će se pretvoriti u “enfant terriblea” Unije, koji se stalno svađa sa svojim susjedima. Hrvatska je uostalom pristala na arbitražu samo kako bi ušla u Europsku uniju, što sada može biti negativan primjer za ostale zemlje poput Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, kojima je uvjet za pristupanjem Europskoj uniji rješavanje svojih graničnih pitanja”, navodi se dalje u tekstu.

Možda najzanimljiviji dio analize se odnosi na predviđanje prema kojem bi, u slučaju da službeni Bruxelles, nastavi inzistirati na implementaciji presude, što bi u Hrvatskoj moglo biti protumačeno kao neizravna podrška slovenskoj politici. To bi, pak, navodi Die Welt, Hrvatsku moglo gurnuti u “savezništvo” s ekstremno desnom politikom Viktora Orbana u Mađarskoj te desnom, konzervativnom vladom u Poljskoj, a taj bi događaj, u budućnosti mogao biti razoran za cjelokupni europski projekt, zaključuje se u tekstu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr