ISTRAGA NA MALTI

UBOJSTVO POZNATE NOVINARKE: Na svom je blogu optužila političare za korupciju pa poginula u eksploziji autobombe

Istaknuta novinarka s Malte, koja je optužila tamošnju vladu za korupciju, poginula je u eksploziji autobombe.

Daphne Caruana Galizia (53) poginula je kad je njezin automobil eksplodirao nedugo nakon što se njime odvezla iz svog doma u Bidniji. Lokalni mediji javljaju da je eksploziju čuo jedan od njezinih sinova koji je zatim istrčao van.

 

Malteški premijer: ‘Osuđujem barbarski napad’

Malteški premijer Joseph Muscat, kojeg je Caruana Galizia ranije ove godine optužila za nedjela, osudio je ubojstvo.

‘Bez zadrške osuđujem barbarski napad na osobu i na slobodu izražavanja u našoj zemlji’, rekao je u televizijskom obraćanju i dodao kako svi znaju da ga je ubijena novinarka žestoko kritizirala, kako politički, tako i na osobnoj razini, a kritizirala je i druge političare. Premijer je ipak rekao da za ovakav čin ne postoji nikakvo opravdanje.

‘Neću mirovati dok pravda ne bude izvršena’, zaključio je.

Sinoć su tisuće ljudi došle na bdijenje u gradu Sliemi.

Malteška je televizija izvijestila da je Caruana Galizia prije dva tjedna prijavila policiji prijetnje koje je ranije primala, no ne zna se više informacija o tome. Policija je sada otvorila istragu o ubojstvu.

Malta traži i međunarodnu pomoć u istrazi

Nakon eksplozije je od unajmljenog automobila koji je vozila ostala samo olupina.

Smrt ove novinarke dolazi četiri mjeseca nakon što je Muscatova Radnička stranka pobijedila na izborima koji su sazvani ranije upravo zbog navodnih optužbi ove novinarke protiv njega i njegove supruge u skandalu Panama Papers.

Par je opovrgnuo optužbe da su koristili tajne offshore račune kako bi sakrili uplate od vladajuće obitelji u Azerbajdžanu.

Popularni blog Caruane Galizije za metu je imao i opozicijske političare. U svom je posljednjem postu političku situaciju u zemlji nazvala ‘očajnom’.

Glasnogovornica ureda premijera rekla je za BBC da, unatoč tome što postoje glasine o tome da je ovaj napad politički motiviran, to su samo insinuacije. Ipak, nitko neće biti isključen iz istrage.

Malta je potražila i međunarodnu pomoć, uključujući i FBI i SAD, kako bi se pronašao počinitelj.

Obitelj poginule novinarke zatražila je u međuvremenu promjenu suca zaduženog za istragu, jer je Galizia često kritizirala ovoga koji je sada zadužen za istragu njezine smrti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr