JEZIV SLUČAJ

‘UBOJICI S TWITTERA’ PRIJETI VJEŠANJE: Poticao je žene na samoubojstvo pa ih sam ubio; U stanu držao dijelove njihovih tijela

Ako bude osuđen za ubojstvo, Japanac Shiraishi se suočava sa smrtnom kaznom, što u Japanu znači vješanje

Japanac Takahiro Shiraishi (29), poznat ka “ubojica s Twittera”, uhićen je 2017. godine nakon što su u njegovom stanu pronađeni dijelovi tijela. Kako javlja BBC, u srijedu je tokijski sud rekao da su optužbe protiv njega “sve točne”. No, odvjetnici ubojice tvrde da bi optužbe protiv njega trebalo smanjiti “jer su njegove žrtve očito dale pristanak na ubojstvo”.

Ako bude osuđen za ubojstvo, Shiraishi se suočava sa smrtnom kaznom, što u Japanu znači vješanje. Sudski slučaj privukao je široko zanimanje javnosti, a više od 600 ljudi rasporedilo se za 13 mjesta u javnoj galeriji kako bi pogledalo prvo ročište u srijedu, izvijestio je medij NHK.

Žrtve mamio na Twitteru

Tužiteljstvo kaže da je optuženi otvorio Twitter račun u ožujku 2017. “kako bi kontaktirao žene koje razmišljaju o samoubojstvu, a koje je smatrao lakim metama”, navodi NHK. Osam njegovih žrtava bile su žene, od kojih jedna u stara 15 godina.

Jedina muška žrtva, u dobi od 20 godina, ubijena je nakon što se suočio s ubojicom u stanu gdje se nalazi njegova djevojka, izvijestili su japanski mediji. Vjeruje se da je 29-godišnjak namamio svoje žrtve rekavši im da im može pomoći da umru, a u nekim je slučajevima tvrdio da će se ubiti zajedno s njima.

U opisu njegovog Twitter profila pisalo je: “Želim pomoći ljudima koji stvarno boluju. Molim vas, pošaljite mi privatnu poruku bilo kad”.

Serijska ubojstva prvi su put izašla na vidjelo kad je policija tragala za mladom ženom, za koju se kasnije ispostavilo da je jedna od žrtava, prenosi BBC.

Ubojstva su promijenila pravila na Twitteru

Policajci su posjetili Japančev stan u gradu Zama, u blizini Tokija, gdje su pronašli raskomadane dijelove tijela.

Ubojstva su također potaknula promjenu Twittera, koji je izmijenio svoja pravila kako bi korisnici izjavili da ne bi trebali “promicati ili poticati samoubojstvo ili samoozljeđivanje”. Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey rekao je u to vrijeme da je taj slučaj bio “izuzetno tužan”.

Povratak na Net.hr