METAK U GLAVU

UBIJEN ‘NAJPOZNATIJI DRŽAVLJANIN MAKEDONIJE’: U bijelo roblje prodao tisuće žena s Balkana i iz bivšeg SSSR-a, posao je vodio iz svog sela

Jučer je ispred svojeg kafića u Strugi u Makedoniji ubijen poznati balkanski mafijaš, Dilaver Bojku, poznat i pod nadimkom Leku. Ubijen je metkom u glavu na plaži Avka blu.

Bojku je bio šef mreže kriminalaca koja se bavila trgovinom bijelim robljem. Pratio ga je čak i naziv ‘najpoznatijeg državljanina Makedonije’, a istraživali su ga i Američki FBI te Interpol.

Posao je vodio izi sela Velešta. Tamo je do 2006. održavao ‘aukcije’ otetih djevojaka s područja Balkana i država bivšeg SSSR-a, javlja Blic. Bojku je bio glavni za dva ilegalna pravca za transport žena, onaj iz Bugarske i drugi iz Albanije. Žene su najčešće stizale iz Moldavije, Rumunjske i Ukrajine. U svom rodnom selu uvijek je ‘spremne za prodaju’ imao 200-250 žena. Za sebe je držao dvadeset najlijepših, a nakon nekoliko mjeseci rada, tijekom kojih ih je nudio klijentima u svom baru, prodavao je te žene dalje na Kosovo.

Makedonska policija tvrdi da je Bojku posredovao u prodaji oko 3.000 žena, javlja RTS, a zbog podvođenja je protiv njega podneseno čak 17 kaznenih prijava. Nakon nekoliko uhićenja, u zatvoru je završio tek 2002. godine, no od tamo je pobjegao jer je imao veze u policiji. 2003. je opet osuđen na zatvorsku kaznz zbog posredovanja u prostituciji, a nakon što je odležao 3,8 godina, nastavio se baviti turizmom i ugostiteljstvom.

Povratak na Net.hr