VLASNIK UHIĆEN

U ZADNJI TREN SPRIJEČENA EKOLOŠKA KATASTROFA: U Beogradu na privatnom zemljištu pronađen zakopan toksični kemijski otpad

Kemijski otpad u 89 bačvi bio je zakopan na privatnoj parceli, a njezin vlasnik je uhićen

Srbijanska policija i Sigurnosno-informativna agencija (BIA) otkrile su području Obrenovca kod Beograda 25 tona toksičnog kemijskog otpada, a ministar zaštite okoliša Goran Trivan tvrdi da je spriječena ekološka katastrofa.

Kemijski otpad u 89 bačvi bio je zakopan na privatnoj parceli, a njezin vlasnik je uhićen.

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da je nađeni kemijski otpad toksičan i kancerogen, a ministar Trivan upozorio je da to nije jedini slučaj odlaganja opasnog otpada na teritoriju Srbije.

Trivan kaže kako je “Srbija jako zagađena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca”, a Gradski zavod za zaštitu zdravlja u Beogradu radi analizu uzoraka kako bi se utvrdilo je li kemijski otpad ušao u podzemne vode.

Rezultati analize vode iz lokalnih bunara bit će poznati za dva tjedna. “Po dosadašnjim saznanjima, jedna skupina su derivati benzola, benzena, a benzol je na listi A-1 kancerogenosti, a druga grupa su hloralni rastvarači”, rekao je Ilija Bričevski iz Instituta MOL.

“Nadam se da smo spriječili katastrofu i jedva čekam da se okonča istraga i utvrdi otkud je stigao otpad”, rekao  je ministar Trivan novinarima.

Za ugrožavanje okoliša, zdravlja ljudi i životinja može biti izrečena kazna do pet godina zatvora, a u slučaju posljedica to kazneno djelo može biti i prekvalificirano.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr