OFENZIVA NA MOSUL

U TIJEKU KLJUČNA BITKA ZA ISIS-ov CENTAR MOĆI, A DŽIHADISTI TVRDE: ‘Sve je to laž! Normalno živimo. Na ulicama se pije čaj i jede kebab’

Militanti su objavili video koji navodno prikazuje “normalan nastavak života” u Mosulu, unatoč ofenzivi iračke vojske i koalicije potpomognute Sjedinjenim Državama.

Iračke snage napreduju brže od predviđenog u ofenzivi čiji je cilj preuzeti Mosul iz ruku Islamske države, ali bitka će biti teška i duga, objavio je u ponedjeljak Pentagon.

Početak dugoočekivanog napada izazvao je strah za sudbinu stotina tisuća civila koji se nalaze u tom gradu, drugom po veličini u Iraku, a skupine za zaštitu ljudskih prava upozoravaju na moguću veliku humanitarnu krizu.

POČELA VELIKA BITKA, ISIS SE UKOPAO I ČEKA OFENZIVU: ‘Na ulicama sve vrvi od zamki, aktivirali su i odrede samoubojica!’

Operacija će trajati tjednima, možda i mjesecima

Pentagon je kasno u ponedjeljak objavio da je operacija dobro počela, ali je upozorio da će se raditi o “teškoj operaciji koja bi mogla potrajati”. Američki general ranije je kazao da će borbe vjerojatno trajati tjednima, ili čak i dulje.

“Rani znaci upućuju da su iračke snage dosad ispunile svoje ciljeve, čak ranije od predviđenog za prvi dan”, rekao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

“Ta operacija kojom se želi ponovno preuzeti kontrola nad drugim gradom u Iraku vjerojatno će trajati tjednima, moguće i dulje”, upozorio je u ponedjeljak general Stephen Townsend, novi zapovjednik međunarodne koalicije za borbu protiv IS-a predvođene SAD-om.

NAJUGROŽENIJI DJECA I STARCI: Nakon početka bitke, strahuje se za milijun i pol stanovnika Mosula

“Bitka će biti duga i teška, ali Iračani su se pripremili i mi smo uz njih”, naglasio je.

IRAQ-CONFLICT-MOSUL

Iračani stigli na desetak kilometara od Mosula?

Više od 200 četvornih kilometara je oslobođeno od ISIS-a u ponedjeljak. Pešmerge su “očistile” sedam sela istočno od grada, a iračke snage preuzele kontrolu nad dvadesetak sela na jugu. Prema nekim izvorima, koalicijske snage stigle su na desetak kilometara od predgrađa Mosula.

IRAQ-CONFLICT-MOSUL

Prvog dana teških borbi koalicijski zrakoplovi i helikopteri raketirali su ISIS-ove položaje, a napad su preko noći nastavili irački tenkovi. Pešmerge drže područje u regiji Khazer i danas neće gurati dalje dok područje donekle ne očiste od eksplozivnih sredstava.

‘RECITE DJECI DA JE SVE TO IGRA’: Iračka vojska bacila tisuće letaka na Mosul, silovita ofenziva samo što nije počela!

IRAQ-CONFLICT

Crna humanitarna situacija

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za humanitarna pitanja i pomoć izrazio je veliku zabrinutost za sudbinu civila u Mosulu, nakon što je objavljeno da je počela vojna operacija za preuzimanje tog grada. Borba za preuzimanje kontrole nad iračkim gradom Mosulom od džihadista mogla bi pokrenuti humanitarnu krizu bez presedana, strahuju Ujedinjeni narodi.

SYRIA-IRAQ-CONFLICT-REFUGEES

“Iznimno sam zabrinut za sigurnost oko 1,5 milijuna ljudi koji žive u Mosulu a koji bi mogli biti pogođeni vojnim operacijama kojima se želi preuzeti grad iz ruku Islamske države”, rekao je Stephen O’Brien. Prema nekim podacima, kad iračke snage stignu do Mosula, iz grada će pobjeći oko 200 tisuća ljudi, a UN-ove humanitarne organizacije nemaju dovoljno sredstava da ih sve zbrinu.

RAZOTKRILA IH PORUKA NA MOBITELU: Propala pobuna koja je mogla zariti nož u srce surove zločinačke kvazi-države

Čaj i kebab kao da rata nema

U samom Mosulu, ISIS i dalje odbija pokazati strah pred nadolazećom vojnom silom.

Putem njihovih medijskih kanala tvrde da su džihadisti zaustavili iračke snage, a zločinačka skupina na YouTubeu je objavila video koji navodno prikazuje “normalan nastavak života u Mosulu”.

Živahne ulice, ispunjeni kafići, restorani i trgovine – samo su neki od prizora kojima odlučni militanti žele prikazati svoju hladnokrvnost.

Povratak na Net.hr